Paus Franciscus heeft zijn standpunt over de Synodale Weg in Duitsland niet gewijzigd, aldus woordvoerder Matteo Bruni. Franciscus blijft bij de kritische opmerkingen die hij in juni 2019 maakte in een brief aan katholieken in Duitsland, zo zei Bruni in antwoord op een vraag van het Duitse persbureau KNA.
De woordvoerder van het Vaticaan reageerde op berichten over de audiëntie van de Poolse aartsbisschop Stanislaw Gadecki met de paus afgelopen maandag.
Gadecki, de voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie, zei dat hij de paus zijn bezorgdheid had geuit over het hervormingsproject in Duitsland. Volgens hem heeft de paus een “grote afstand tot de Synodale Weg in Duitsland, omdat hij daarin een wending ziet in de richting van de protestantisering van de Kerk die vaak door protestanten zelf wordt verworpen”.
De woordvoerder van het Vaticaan wilde bevestigen noch ontkennen dat de paus hierover heeft gesproken met Gadecki. De inhoud van de gesprekken was vertrouwelijk, zei Bruni. Wel bevestigde hij dat de paus nog dezelfde kritiek heeft als hij in zijn brief uit 2019 had geuit; kort gezegd dat de Synodale Weg zich te veel bezighoudt met organisatievraagstukken terwijl de missie van de Kerk altijd centraal zou moeten staan.
Gadecki en zijn Poolse collega’s hebben onlangs vergelijkbare kritiek geuit in een open brief aan de Duitse bisschoppen.
Vorige week heeft de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, daarop gereageerd in een brief aan Gadecki. De katholieken in Duitsland hebben de “weg van bekering en vernieuwing die door het misbruikschandaal op gang is gebracht, niet lichtvaardig genomen en zeker niet buiten de universele Kerk”, zo had Bätzing het Duitse hervormingsproces verdedigd.
De Limburgse bisschop verwierp ook de beschuldiging van de Poolse bisschoppen dat de Duitse katholieken de kerkelijke leer afzwakken en buigen voor de tijdgeest. Volgens Bätzing is de Kerk in Duitsland ook uitdrukkelijk van plan een “geestelijke weg” in te slaan.
Het is volgens hem geenszins waar dat de Synodale Weg zich afhankelijk maakt van “actuele ontwikkelingen in de psychologie en de sociale wetenschappen”, zo schreef Bätzing. De Heilige Schrift blijft volgens hem leidend. Andere fundamentele elementen zijn de “levende traditie, de tekenen van de tijd benadrukt door het Tweede Vaticaans Concilie, de geloofszin van de gelovigen, het leergezag en de theologie”.
Bätzing had eerder al zijn irritatie geuit over de openlijke kritiek die de Duitse bisschoppen kregen van hun Poolse en ook van hun Scandinavische collega’s.