<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Voor het eerst roept een Duitse bisschop openlijk op tot homozegening

KNA 3 november 2023
image
Homozegeningen - zoals hier in Geldern in 2021 - werden in Duitse bisdommen eerder al oogluikend toegestaan. Voor het eerst geeft een Duitse bisschop er nu expliciet opdracht toe. Foto: CNS - Rudolf Wichert, KNA

Voor het eerst heeft een katholieke bisschop in Duitsland zijn priesters en pastoraal medewerkers opgeroepen om zegenvieringen te houden voor paren van hetzelfde geslacht en hertrouwde stellen.

Het West-Duitse bisdom Speyer kondigde vrijdag aan dat het ging om “zegenvieringen voor mensen die van elkaar houden”. Tegen de achtergrond van een “lange geschiedenis van diepe wonden” is het hoog tijd om “een andere pastorale houding te vinden, geïnspireerd door het evangelie”, benadrukte bisschop Karl-Heinz Wiesemann (63).

Dit geldt voor gelovige mensen van wie het huwelijk is stukgelopen en die hertrouwd zijn en “in het bijzonder voor homoseksuele mensen”. Bij het vragen om een zegen tonen veel paren een diep verlangen naar Gods zegen.

‘Geen angst voor sancties’

Wiesemann benadrukte dat “niemand die zulke zegenvieringen uitvoert bang hoeft te zijn voor sancties”. Het gaat hem er eerder om “de gelovigen een duidelijk teken te geven van Gods nabijheid in de gemeenschap van de kerk.” Omgekeerd respecteert hij het als voorgangers geen zegeningsceremonies willen houden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De zegen moet “in woord en symbolen verschillen van een kerkelijk huwelijk” omdat het niet de viering van een sacrament is. Tegelijkertijd moet het “een daad van zegen zijn die uitdrukkelijk de liefde, toewijding en wederzijdse verantwoordelijkheid versterkt die in de relatie van het paar bestaat”, aldus Wiesemann in de brief aan priesters, diakens en pastoraal werkers.

Synodale Weg

Tijdens de Synodale Weg, het hervormingsproject van de katholieke Kerk in Duitsland, heeft de bisschop zich ingezet voor een heroverweging van homoseksualiteit in de kerkelijke leer. Tijdens de laatste bijeenkomst van de Synodale Weg in maart besloot een overweldigende meerderheid om “zegenvieringen voor mensen die van elkaar houden” toe te staan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.