fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Voormalig privésecretaris Benedictus hekelt ‘verrotting’ Duitse Kerk

KNA 18 augustus 2023
image
Aartsbisschop Georg Gänswein. Foto: CNS - Guglielmo Mangiapane, Reuters

Aartsbisschop Georg Gänswein ziet het hoge aantal mensen dat de Kerk in Duitsland verlaat als een teken van verrotting en verdorring.

“Als het geloof niet meer krachtig en vreugdevol wordt verkondigd en er verder veel gebeurt dat de geloofsoverdracht helemaal niet helpt, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat een tak die niet meer gevoed wordt verdort en afsterft, of totdat de wortels de boom niet meer voeden, wat nog erger is”, zei Gänswein tegen het katholieke weekblad Die Tagespost.

‘Tankstations’

De aartsbisschop, die de privésecretaris was van wijlen paus Benedictus XVI, ziet een tegengif voor de moderniteit in bedevaartsoorden, zoals Maria Vesperbild in het Beierse bisdom Augsburg. Hij ging daar onlangs voor in een viering op het feest van Maria Tenhemelopneming op 15 augustus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dergelijke plekken zijn “tankstations” voor zijn persoonlijke geloof, zei Gänswein. De vele mensen die dag na dag komen, laten zien dat ze daar iets vinden dat ze elders niet krijgen. “Het gaat erom de innerlijke bronnen van het geloof bloot te leggen en die te laten stromen en daaruit kracht en vertrouwen te putten.”

Meer dan half miljoen kerkverlaters

Na het misbruikschandaal bevindt de katholieke kerk in Duitsland zich in een vertrouwenscrisis, wat onder andere tot uiting komt in een sterke stijging van het aantal kerkelijke uitschrijvingen. In 2022 verlieten in Duitsland meer dan een half miljoen gelovigen de Kerk – meer dan ooit tevoren.

Gänswein (67), afkomstig uit het Zwarte Woud, verblijft sinds enkele weken in het seminarie van zijn thuisbisdom Freiburg in het zuidwesten van Duitsland. De langjarige vertrouweling van Joseph Ratzinger/Benedictus XVI kreeg van paus Franciscus na diens dood op 31 december 2022 geen nieuwe opdracht in Rome en werd teruggestuurd naar Duitsland. Hij heeft momenteel geen vaste aanstelling in zijn thuisdiocees.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1