fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Nederlandse bloemen sieren (opnieuw) het Sint-Pietersplein voor Titus

Luuk van den Einden 14 mei 2022
image
Bloemisten en Vaticaanse werklui zijn druk bezig om het Sint-Pietersplein aan te kleden voor de heiligverklaring van Titus Brandsma en negen anderen, die morgen plaatsvindt. Foto: KN - Anton de Wit

Voor de heiligverklaring van Titus Brandsma en negen anderen wordt het Sint-Pietersplein versierd met bloemen uit Nederland. Bijzonder is dat de Nederlandse bloementraditie begon met de zaligverklaring van Titus in 1985.

In afwachting van de duizenden gelovigen die morgen op het Sint-Pietersplein zullen samendrommen om de heiligverklaring van tien zaligen bij te wonen, zijn Vaticaanse werklui momenteel druk bezig om het plein voor de Mis gereed te maken. De portretten van de nieuwe heiligen, waaronder Charles de Foucauld en Devasahayam Pillai, hangen bijvoorbeeld al aan de gevel van de Sint-Pietersbasiliek.

image
Vrachtwagentjes rijden af en aan om de benodigde planten naar het Sint-Pietersplein te brengen. Foto: KN - Anton de Wit

Dreigend einde

Ook is het op het plein een komen en gaan van vrachtwagentjes gevuld met bloemen. De florale aankleding van het plein is in Nederlandse handen – net zoals dat al tijden met Pasen de traditie is.

Begin dit jaar dreigde er nog even een einde te komen aan de levering van Nederlandse bloemen aan het Vaticaan voor Pasen, maar afgelopen Pasen waren het gewoon weer bloemen uit Nederland die het Sint-Pietersplein opfleurden.

Zaligverklaring

Bij wijze van uitzondering zorgen Nederlandse bloemisten ook voor de aankleding voor de Mis van morgen, omdat Titus Brandsma een van de zaligen is die dan heilig wordt verklaard. Onder meer de KRO-NCRV en de Felini Foundation hebben daarvoor gezorgd.

Charles Lansdorp van de Felini Foundation is op het Sint-Pietersplein aanwezig bij de aankleding. “Nederlandse bloemen mogen niet ontbreken”, legt hij uit aan KN-hoofdredacteur Anton de Wit:

Bijzonder is dat de zaligverklaring van Titus Brandsma op 3 november 1985 aan de wieg van de Nederlandse bloementraditie stond. Nederlandse bloemisten kwamen toen al in actie om het plein en de basiliek te versieren voor de zaligverklaring van de Nederlandse priester. Daaruit ontwikkelde zich de jaarlijkse levering van paasbloemen voor het Vaticaan.