<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Antoine Bodar. Een portret

Anton de Wit 27 december 2019
image

Antoine Bodar viert morgen, 28 december, zijn 75e verjaardag. Of nou ja, het is maar de vraag of hij het viert, want uit het boek dat bij die gelegenheid verschijnt, leren we nu net dat hij niet van verjaardagen houdt.

En ook hoe dat komt: als kind redeneerden zijn ouders dat het na Sinterklaas en Kerstmis wel mooi was geweest met al dat gefeest. Bovendien valt zijn verjaardag op het feest van de Onnozele Kinderen en traditiegetrouw mocht zijn jongste zusje de baas spelen op die dag. “Ik vond dat als kind verwarrend”, aldus ’s lands bekendste priester.

Uitvoerig onderhoud

Een biografie wil dit boek uitdrukkelijk niet zijn. De auteur, Nels Fahner, benadrukt dat het een portret is, gebaseerd op uitgebreide interviews met de priester zelf en enkele van zijn intimi. Dat geeft meer lucht en vrijheid voor een uitvoerig onderhoud met Bodar over zijn jeugd, zijn loopbaan, zijn roeping en priesterschap en wat al niet meer.

Geen focus

Maar het mist daardoor ook scherpte en focus. De lezer leert Bodar kennen als de beminnelijke, intelligente en ook een tikje verlegen man die hij natuurlijk ook is, maar je zou zo graag wat meer de diepte in gaan. Helaas blijft het wat kabbelen op het oppervlakkige niveau van de bovengenoemde anekdote over zijn verjaardag.

Ook de gesprekken met intimi leveren weinig op; terwijl je toch wat meer diepgang zou verwachten van nabije vrienden en zelfs ex-geliefden. Ze komen er met een kort afsluitend hoofdstukje ook qua omvang bekaaid van af.

Op kousenvoetjes

Fahner benadert Bodar te veel op kousenvoetjes om tot een echt spannend gesprek te komen – wat met een kleurrijk en welbespraakt persoon als Bodar toch echt wel mogelijk is. Maar bij ‘moeilijkere’ onderwerpen citeert Fahner liever uit andere interviews of boeken dan dat hij er op de man af over doorvraagt.

Tekenend detail is verder dat de auteur in zijn tekst niet echt lijkt te durven kiezen voor ofwel het familiaire ‘Antoine’ ofwel het meer afstandelijke ‘Bodar’. In plaats daarvan schrijft hij bijna consequent ‘Antoine Bodar’, wat op een gegeven moment een nogal gekunstelde indruk wekt.

Wachten op de biografie

Wat overblijft, is een uitermate sympathiek portret, soepel geschreven, dat als verjaardagscadeau voor de 75-jarige zeker volstaat. Maar het maakt toch vooral benieuwd naar de échte biografie van Bodar, die naar verluidt ook in de maak is.

Nels Fahner, Antoine Bodar. Een portret. Uitg. Boekencentrum, 160 pp., € 17,99, ISBN 978 90 23957 72 0

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.