<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Daarom blijf ik bij de kerk

Anton de Wit 23 januari 2020
image

Het tv-programma Ik vertrek, waarbij gezinnen hun vertrouwde leventje achterlaten en hun geluk beproeven in het buitenland, is al vijftien jaar een kijkcijferkanon, en kent vele klonen en spin-offs in televisieland.

Waarom het format zo succesvol is, is geen hogere wiskunde: wie kent er niet af en toe het verlangen om de boel de boel te laten en helemaal opnieuw te beginnen?

Ik blijf

Toch is het niet zelden een vals sentiment; het weglopen van oude problemen, enkel om in nieuwe problemen te verzanden. Veel dapperder, veel avontuurlijker dan vertrekken, is blijven. Volhouden, uitzingen, dulden, steeds opnieuw proberen.

Ook, nee juist als dingen niet goed gaan, als er tegenslag is, strijd, meningsverschillen of saaie alledaagsheid. Heel mediageniek is dat niet: wie zit er te wachten op het tv-programma Ik blijf?

Waarom blijf jij?

Maar nodig is dat wel, in onze samenleving vandaag, en niet in de laatste plaats ook in de Kerk. Daar heeft het sentiment van ‘ik vertrek’ de laatste decennia al te hard huisgehouden. Problemen, onenigheid, schandalen, de theologie of liturgie niet naar mijn smaak? Ik vertrek!

Soms met veel misbaar, veel vaker met stille trom. Zo gewoon is dat inmiddels geworden, dat het klaarblijkelijk een vraag is geworden: waarom blijf jij eigenlijk?

Start Kerkbalans

Die vraag legde uitgeverij Adveniat voor aan veertien meer en minder bekende kerkgangers, katholiek en protestant, man en vrouw, jong en oud, met vele kerkelijke kleuren en smaken (alleen op de balans tussen leken en geestelijken valt wat aan te merken; de auteurs zijn jammer genoeg hoofdzakelijk ‘beroepsgelovigen’).

Het bundeltje met hun antwoorden verscheen niet toevallig bij de start van de Actie Kerkbalans die zaterdag van start ging.

We kunnen niet anders

Zo divers als de auteurs lijken, zo eensluidend is in feite hun antwoord. Samengevat: we kunnen niet anders, we vinden daar nog altijd iets dat groter en mooier en waardevoller is dan alle negatieve verhalen die je over de Kerk hoort.

Bram van de Beek vergelijkt het terecht met een huwelijk: “Doodzonde als je wegloopt op het moment dat jouw puberale voorstellingen van het huwelijk uitgeput zijn. Doodzonde als je de kerk verlaat op het moment dat het saai wordt – of jij het saai wilt houden en dus bij het eerste probleem wegloopt.”

Belangrijk geluid

De korte hoofdstukken zijn vooral persoonlijke getuigenissen, toegankelijk geschreven, zonder al te veel theologische vergezichten. De overlap is groot, veel nieuws lezen we niet.

Nogmaals: het geluid van ‘Ik blijf’ is weinig mediageniek, weinig geschikt voor kant-en-klare soundbites. Maar het is een belangrijk geluid, en dat maakt dit boekje het lezen waard.

Gerard de Korte, Anima Christi, Thomas Quartier e.a., Daarom blijf ik bij de kerk. Uitg. Adveniat, 112 pp., € 14,90, ISBN 978 94 93161 29 0

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.