<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

De Infographic Bijbel

Anton de Wit 3 oktober 2019
image

Wij moderne mensen schijnen beelddenkers te zijn, en bepaald niet geduldig. Aan lange lappen tekst hebben we geen boodschap meer. Voor kranten- en bladenmakers is de infographic daarom een geliefd middel om complexe materie in één oogopslag uit te leggen.

Media worden daar ook steeds creatiever in; dit visueel verhalen vertellen is het niveau van taartdiagram of staafgrafiek al ruimschoots overstegen.

Dappere poging

Kunnen ook de lange lappen tekst in de Bijbel zo behapbaar worden gemaakt? Het is een spannende vraag, en de Engelse illustrator Karen Sawrey heeft een dappere poging gewaagd. Het nu in het Nederlands vertaalde resultaat, De infographic Bijbel, ziet er in elk geval fraai uit. Maar wie de inhoud bestudeert, moet concluderen: nee, het werkt niet. Niet op deze manier in elk geval.

Sawrey trekt de hele grafische trukendoos open, met uitgebreide flowcharts, grafieken, icoontjes en ingewikkelde diagrammen. Het resultaat is pure chaos. De infographics verhelderen niets, ze maken de Bijbel alleen maar nodeloos ingewikkelder. Niks één oogopslag, het zijn priegelige puzzels waar nog veel te veel tekst en uitleg bij staat ook.

Geen chocola van te maken

Leuk hoor, een grafiek van welke oudtestamentische profetieën op welke plek in het Evangelie door Jezus in vervulling gaan. Maar het resultaat – een waslijst aan met gekleurde lijnen verbonden bijbelverwijzingen – oogt meer als een omgevallen kist naaigaren. Zonder vergrootglas en engelengeduld valt er geen chocola te maken van de kluwen gekleurde draadjes.

Dit boek is niet door en voor beelddenkers gemaakt. Het blijft een product van de protestantse traditie van het Woord. Dor en studieus, maar dan met een hip grafisch sausje. Misschien aardig als naslagwerk voor bijbelwetenschappers, maar volstrekt ongeschikt om een hedendaags publiek met de Heilige Schrift kennis te laten maken, laat staan hen ervoor te enthousiasmeren.

De Bijbel zelf is beeldender

Precies het tegenovergestelde van wat ongetwijfeld de bedoeling was, wordt bereikt: de Bijbel wordt er ontoegankelijk van, een ondoorgrondelijke verzameling losse feitjes. Dodelijk saai, en visueel ook nergens echt spannend of creatief.

Lees dan toch maar liever die lange lappen tekst. Ja, de Bijbel zelf is beeldender. En als je de verhalen toch in infographic-vorm verteld wilt zien: loop eens een katholieke kerk in. De schilderijen, mozaïeken, beelden en glas-en-loodramen daar spreken veel meer tot de verbeelding.

Karen Sawrey, De infographic Bijbel. Uitg. KokBoekencentrum, 224 pp., € 34,99, ISBN 978 90 43531 93 1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.