Margalida Reus stelt zichzelf voor als kritisch tegenover Kerk, dogma en doctrine. Als vijftienjarige verzette ze zich tegen Franco en tegen de Kerk, die verstrengeld was in de dictatuur. Ze ontvluchtte Spanje en vormde in Frankrijk mede de Arkgemeenschap van Saint Antoine L’Abbeye.
Terwijl haar eigen geloofsleven daar weer opborrelde, begeleidde ze er vele jaren anderen in hun persoonlijke groei, mede vanuit de vereniging Bethasda van advocate en therapeute Simone Pacot.
Een boekje dus over innerlijke genezing, geschreven door iemand die haar ervaringen lijkt te willen doorgeven, vanuit deze toonzetting: “Om echt volwassen te zijn, moeten we het kind dat we waren, aanvaarden en onthalen, ernaar luisteren en rekening houden met zijn ervaring. Er bestaat geen innerlijke kracht zonder de aanvaarding van de kwetsbaarheid die we in ons dragen. Op een gegeven moment worden we ertoe aangezet om te stoppen om afgesneden te leven, afgesneden van onszelf, van onze emoties, afgesneden van ons verleden. We worden ertoe geroepen opnieuw tot eenheid in onszelf te komen, de verspreide onderdelen, die ook onze innerlijke energie versnipperen, te verzamelen.”
Deze weg van genezing mogen we gaan “in aanwezigheid van de Levende”. Zo komt halverwege het boekje God voorzichtig op het toneel. Reus vraagt de lezer zich te openen om te leren zien hoe “de Aanwezige” ingrijpt in ons leven en om daar dankbaar om te zijn.
Hij wordt dan de “Vertroosting” die helpt op onze weg. Voor wie vervreemd zijn van het katholieke geloof, biedt deze aanpak mogelijks een ingang. Op het einde wordt God nog zijdelings als Vader benoemd en de innerlijke omvorming vergeleken met de Eucharistie.
Nieuwe inzichten of uitgewerkte theorie vind je in dit boekje niet, wel een goed geordend en toegankelijk geheel voor mensen die eens willen proeven van therapie met een geestelijke inslag. Al wordt je in golven overspoeld door psychosociale mechanismen, toch slaagt Reus erin het geheel luchtig leesbaar te houden. Het leest zelfs zo vlot dat het afsteekt tegenover de tijd die de verwerking ervan in werkelijkheid nodig heeft.
Wel komt de vraag op bij dit soort zelfhulpboeken of begeleiding kan wegvallen, of dat het kan inwerken op een lopende begeleiding. En al missen we in dit boek de Verlosser, de sacramenten of de wijsheid uit de katholieke Traditie, toch is het al een troost dat de Vertrooster zo’n prominente rol krijgt.
Margalida Reus, Niet langer alleen. Tijd van vertroosting. Uitg. Carmelitana, 160 pp., €15,95, ISBN: 978 94 92434 16 6
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.