<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Ridder of monnik?

Pieter Derdeyn 2 april 2020
image

Kinderboeken over heiligen zijn schaars in onze tijd, terwijl nochtans heel wat ouders uitkijken naar iets van geestelijke voeding voor hun kinderen.

Gemakkelijk is het anderzijds niet om een hapklare portie religie te serveren voor een publiek dat overstelpt wordt door flitsende filmpjes en coole games. Ook Gerard Sonnemans, de schrijver van Ridder of monnik? geeft in zijn slotwoord aan dat het verhaal van de heilige Norbertus (1080 – 1134) “helemaal niet geschikt is voor een kinderboek”.

Geschiedenis van Gennep

Hij kreeg de opdracht om het eerste deel te schrijven van een reeks kinderboeken over de geschiedenis van de gemeente Gennep. De heilige Norbertus is negenhonderd jaar na zijn dood nog altijd de beroemdste Gennepenaar, als stichter van de norbertijnen en aartsbisschop van Maagdenburg.

De auteur richt zijn verhaal in eerste instantie op Norbert, Norbertus’ fictieve neefje. We volgen een dagje uit het leven in het Genneperhuis, juist op het moment dat het koppige vechtersbaasje Norbert van vader hoort dat hij naar het klooster moet, terwijl hijzelf droomt van een ridderopleiding.

Kloosterleven

Als hij na een woedeuitbarsting ’s avonds terug het huis insluipt, vertelt Andreas, Norbertus’ vroegere dienstknecht, met heimwee over het liederlijk kloosterleven van Norbertus voor de blikseminslag die zijn bekering in gang zette.

Beerte, de zoogster van Norbertus, neemt daarop de andere pool in om de vroomheid te verantwoorden en de heiligheid van Norbertus te verdedigen. Als kleine Norbert daarop hoort dat er ook tempeliers bestaan, monniken die ridder zijn om het Heilig Land te beschermen, valt de puzzel in elkaar.

Weelderige woorden

Het boekje schetst in weelderige woorden een weids landschap uit een lang vervlogen tijd. Onze eerste proeflezer van 10 jaar haakte echter al snel af: zijn ridderfase is voorbij, het boekje telt weinig prenten en het verhaal was voor hem moeilijk te volgen.

Een zin als “Zijn gloednieuwe pij hing parmantig langs de flanken van zijn paard” telt dan ook drie woorden waarover een jonge lezer struikelt, al blijkt er achteraan een verklarende woordenlijst te staan. Met wat extra motivatie las een tweede proeflezeres van 12 het boekje door, met als conclusie dat “het wel nog meeviel”, wat niet min is.

Leeskracht vereist

Een boekje dus voor kinderen met de nodige leeskracht en openheid, slechts te koop in de webshop van de uitgeverij (uitgeverijmenuet.nl) en in de gemeente Gennep natuurlijk.

Gerard Sonnemans en Karline Linsen (illustraties), Ridder of monnik? Het gevecht van Norbert van Gennep. Uitg. Menuet, 48 pp., € 7,95, ISBN 978 94 91707 20 9

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.