<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Film vol maatschappijkritiek maar met een sprookjesachtig einde

Hettie van der Ven 18 januari 2024
image

Deze film draait al een paar weken in de filmhuizen en is inmiddels uitgegroeid tot een publiekslieveling die nog wel even te zien zal zijn. Ook vormt het verhaal het sluitstuk van een wonderschone trilogie van sociale drama’s over de arbeidersklasse van de Britse topregisseur Ken Loach.

The Old Oak is de naam van een vervallen kroeg in een grauw voormalig mijnwerkersstadje in Noord-Engeland. De mijn is al lang gesloten, de jongeren zijn vertrokken en alle voorzieningen gesloten. The Old Oak is de laatste plek waar de verbitterde bevolking elkaar kan treffen. Met een pint in de hand mopperen ze over hun huizen die niks meer waard zijn en hun uitzichtloze levens. Uitbater is TJ, een lieve lobbes die het hoofd amper boven water kan houden.

Wanneer een grote groep Syrische vluchtelingen in het stadje neerstrijkt en gratis in de leegstaande huizen mag wonen, gaat het mopperen over in racisme en xenofobie. Het is TJ die in de jonge Syrische vrouw Yara een medestander vindt in positivisme en hoop. Ze beginnen samen een soort gaarkeuken in het zaaltje bij het café. Een plek waar iedereen welkom is die dit kan gebruiken, vanuit het idee dat samen eten verbindt.

“'Gewone mensen’ botsen in deze film met bureaucratische systemen en van hogerhand opgelegde regelgeving”

The Old Oak is een kritisch verhaal dat naadloos aansluit bij zowel de huidige situatie in grote delen van Europa als bij het oeuvre van Loach. Eerder maakte de regisseur onder meer I, Daniel Blake (2016), waarin een timmerman van een steiger valt en in een bureaucratisch oerwoud belandt, en Sorry we missed you (2019), over een pakketbezorger die bezwijkt onder de onmenselijke eisen van zijn baan.

The Old Oak kan gezien worden als de afronding van een drieluik waarin ‘gewone mensen’ op een schrijnende manier botsen met bureaucratische systemen en van hogerhand opgelegde regelgeving. Als altijd komt Loach op voor de underdog. Meer dan ooit echter sluit hij zijn verhaal mild af. Wellicht speelt zijn leeftijd hierin mee: de goede man is 87.

Het einde van The Old Oak is misschien wat over the top sprookjesachtig, maar hij wilde zijn carrière hoopvol afsluiten, zo gaf hij aan in interviews. Zijn werk zit vol maatschappijkritiek, maar altijd met solidariteit, verbondenheid en zorg voor elkaar als enige mogelijke oplossing.

Film: The Old Oak (2023), Groot-Brittannië, 113 min. Regie: Ken Loach, met o.a. Dave Turner en Elba Mari.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.