fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

Als de paus (niet) op vakantie gaat

Peter Doorakkers 7 juli 2023
image
Paus Johannes Paulus II groet de inwoners van Borno, een bergdorp in de Italiaanse Dolomieten, tijdens zijn vakantie in 1998. Foto: CNS - Arturo Mari

Dat de meeste pausen in de zomermaanden Rome inruilen voor hun buitenverblijf in Castel Gandolfo, leek lang even voorspelbaar als dat drommen toeristen in die periode juist de Eeuwige Stad intrekken. Dat laatste gebeurt nog steeds, maar die eerste traditie-met-kleine-t is sinds 2013 toch wat in onbruik geraakt. Paus Franciscus brengt zijn zomers immers gewoon door in Rome – dit vermoedelijk tot chagrijn van de middenstand in Castel Gandolfo, die een grote trekpleister kwijt is.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het wil overigens niet zeggen dat Franciscus in de zomer helemaal doorgaat alsof er niets aan de hand is: de woensdagse algemene audiënties zijn voor juli opgeschort. Het geeft hem in elk geval wat ademruimte voor hij in augustus acte de présence geeft op de Wereldjongerendagen in Lissabon.

Aan vakantie toe

Het voorgaande zijn zomaar wat gedachten die opkwamen, bladerend door oude jaargangen op zoek naar een onderwerp voor deze rubriek. Ze werden getriggerd door enkele berichten uit zomeredities van KN uit 1998 over de vakantie van paus Johannes Paulus II. Daar was hij, citeert KN een “ooggetuige”, “echt aan toe”.

Veiligheidstroepen

De reis voerde hem naar een dorp in de Dolomieten, waar “veiligheidstroepen ervoor zorgen dat de paus voldoende rust en privacy kent”. De destijds 78-jarige Johannes Paulus mocht dan een heupoperatie hebben ondergaan, hij wilde toch niet met de voeten omhoog zitten: naast uitstapjes per auto maakte hij ook een wandeling. Twee weken zonder audiënties en afspraken, maar mét twee keer het zondagse angelusgebed, in de bergdorpen Lorenzago di Cadore en Borno.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een echte vakantie dus – en dat was meer dan pauselijk woordvoerder Joaquin Navarro-Valls op dat moment kon zeggen. Op 17 juli meldde KN nog dat de paus “volgens zijn naaste medewerkers naast zijn wandelschoenen ook de voorlopige tekst meegenomen [heeft] van zijn nieuwe encycliek”, Fides et ratio. “Maar ook een document over de status van de bisschoppenconferenties en het concept slotdocument van de Aziësynode zitten in de pauselijke tas.”

Bepaalde bronnen

Op 24 juli volgde het nieuws dat Navarro (toch ook een naaste medewerker van de Poolse paus) “nadrukkelijk stelde dat de paus tijdens zijn vakantie aan geen enkel nieuw document werkt, zoals bepaalde bronnen eerder berichtten. Wel leest hij in enkele hedendaagse filosofische werken” – dat dan weer wel.

Lees hier de twee genoemde artikelen (PDF).