<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

Beter laat dan nooit: ook de BBC ontdekt ‘roeping voor alle vrouwen’

Peter Doorakkers 15 december 2022
image
Zuster Nathalie Becquart in januari van dit jaar. Volgens de BBC is de Franse religieuze een van de honderd invloedrijkste vrouwen van 2022. Foto: CNS - Paul Haring

Zuster Nathalie Becquart – de eerste vrouw ooit met stemrecht in de bisschoppensynode – haalde vorige week de lijst met 100 invloedrijkste en inspirerendste vrouwen van 2022 van de BBC. Dat was ze ook in het Vaticaan opgevallen: het synodesecretariaat retweette het bericht van de Britse omroep met gepaste trots.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Becquart is de enige religieuze op de lijst en deelt de eer met onder meer de Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. De missiezuster is katholiek gezien de ‘opvolgster’ van de Myanmarese Ann Rose Nu Tawng. Die religieuze haalde in 2021 het wereldnieuws en de BBC-lijst toen ze de oproerpolitie op haar knieën smeekte niet op betogers in haar land te schieten.

Een beetje ironisch is het wel dat Becquart pas dít jaar op de lijst staat: ondersecretaris-met-stemrecht van de synode is ze al sinds februari 2021 en adviseur van de synode al sinds 2019. Wellicht kwam ze in de ogen van de BBC pas dit jaar goed op stoom, maar een zorgvuldig bewaard geheim was haar unieke benoeming natuurlijk niet.

‘Voor alle vrouwen, voor heel het volk van God’

Die kreeg ze van de paus zelf en dat was “erg belangrijk”, zei ze destijds tegen Katholiek Nieuwsblad. Daardoor “heb ik een roeping van de Kerk, van God ontvangen. Heel mijn leven bestaat uit een reeks roepingen, maar als religieuze is een dergelijke benoeming compleet nieuw. Het is zo sterk dat ik het niet ervaar als iets voor mij, maar als iets voor alle vrouwen, voor heel het volk van God”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ze pleitte voor een mentaliteitsverandering, en dat is “een ware uitdaging die nog gaande is, omdat we vanuit een patriarchale ervaring komen. Denk maar aan het feit dat in vele landen het vrouwenstemrecht een recente nieuwigheid is”. Al is de Kerk niet hetzelfde als andere organisaties, zij “zou vandaag de dag, terwijl er nog sprake is van geweld, misbruik en discriminatie van vrouwen in het bedrijfsleven, de politiek en de sport, een voorbeeld moeten zijn door haar interne situatie te verbeteren”.

Synodaal in plaats van klerikaal

Daar maakt de paus al sinds zijn aantreden werk van – er werden inmiddels meer vrouwen op hoge posities benoemd. Bij dit alles gaat het volgens Becquart trouwens helemaal niet over de vraag of vrouwen priester moeten kunnen worden. “De echte kwestie is een grotere betrokkenheid van vrouwen bij besluitvormingsprocessen. Ik geloof dat dit het belangrijkste thema is voor de Kerk van tegenwoordig. Paus Franciscus volgt deze weg om de Kerk synodaal te laten worden, in plaats van klerikaal.”

Download hier het hele interview met zuster Nathalie Becquart uit KN van 26 maart 2021 (PDF).

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 50. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.