<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

De diplomatieke lijfwacht van Zijne Heiligheid

Peter Doorakkers 11 mei 2023
image
Ook dit jaar werden op 6 mei weer nieuwe Zwitserse Gardisten ingezworen. Foto: CNS - Justin McLellan

In de categorie tradities-met-een-kleine-t valt na bijna 40 jaar KN toch ook deze wel op: een rond 6 mei gepubliceerde foto van nieuwe Zwitserse gardisten in hun kenmerkende kleurrijke ceremoniële uniformen. De nieuwe gardisten worden namelijk ieder jaar op die datum ingezworen, waarbij de aspirant pauselijke lijfwachten beloven de pontifex van dienst “trouw, loyaal en eervol” te dienen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dat wil ook zeggen: desnoods met inzet van hun leven, en de datum van de ceremonie herinnert hen eraan. Op 6 mei 1527 kwamen namelijk 147 Zwitserse gardisten om toen ze paus Clemens VII verdedigden tijdens de Sacco di Roma: de bloedige plundering van Rome door Duitse en Spaanse soldaten.

Overspoeld door toeristen

Het beschermen van de paus is bijna vijf eeuwen later in de regel gelukkig stukken minder bloedig, al blijft het natuurlijk nog altijd een ernstige zaak. Het werk van gardisten kent echter ook luchtigere kanten, blijkt uit een interview met Michael Odermatt in Katholiek Nieuwsblad van 17 mei 2013.

“Tegenwoordig wordt Rome niet door vijandige soldaten, maar door toeristen overspoeld - wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt voor de Zwitserse Garde”

Tegenwoordig wordt Rome namelijk niet door vijandige soldaten, maar door toeristen overspoeld – en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de mannen die posten bij de in- en uitgangen van Vaticaanstad.

“Toeristen willen naar plekken gaan waar zij niet mogen komen”, zei Odermatt tegen persbureau CNS. “Je moet hen zeggen dat dat verboden is. Sommige mensen begrijpen gewoon niet waarom dat niet toegestaan is, dus soms moet je… diplomatiek met hen omgaan.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dienen in de Garde is iets prachtigs, vertelt Odermatt, die zichzelf in de eerste plaats een “veiligheidsagent, lijfwacht” noemt. Het mooiste vindt hij dat hij door zijn werk wereldleiders ontmoet: de Garde beschermt ook hen als zij het Vaticaan aandoen. Daarnaast vindt hij “het dienen van de paus” mooi. Er zit immers ook een geestelijke kant aan zijn werk, vertelt hij: “Je beschermt de geestelijk leider van de katholieke Kerk.”

Wonderbaarlijk

De jonge Zwitser meldde zich in februari 2013 in Rome. Hij was nog maar koud in dienst toen paus Benedictus XVI als donderslag bij heldere hemel zijn aftreden aankondigde. Een maand later koos het conclaaf diens opvolger, Franciscus.

Voor Odermatt was het bijzonder om dit hele unieke proces van dichtbij achter de schermen mee te mogen maken. “Ik kan het echt niet beschrijven, het was gewoon wonderbaarlijk.”

Download hier het artikel ‘Je dient de Kerk’  uit KN van 17 mei 2013 (PDF).

Gratis kennismaken met KN?

Dit artikel is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad van 12 mei. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.