<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Paus Franciscus roept op tot een groene, eerlijke economie

Cindy Wooden - CNS 7 oktober 2021
image
Paus Franciscus: 'Dit is hét moment om opnieuw te voelen dat we elkaar nodig hebben en verantwoordelijk zijn voor elkaar en de wereld.' Foto: CNS photo - Vatican Media

Jongeren zijn misschien wel de laatste generatie die de aarde een gezonde toekomst kunnen bieden, waarschuwt paus Franciscus. Verantwoordelijkheidsgevoel, toewijding en zorg voor de natuur en de armen zijn daarbij essentieel volgens hem.

“Moeder Aarde kreunt en wijst ons erop dat we kritieke grenzen naderen”, zei paus Franciscus afgelopen weekend in een videoboodschap aan jonge mensen die bijeen waren in de Italiaanse plaats Assisi in het kader van het Economy of Francesco-project. “Jullie zijn misschien de laatste generatie die ons nog kan redden – en nee, ik overdrijf niet.”

Economy of Francesco

Economy of Francesco, geïnspireerd op de heilige Franciscus van Assisi en gesteund door het Vaticaans dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling, is een internationaal project. Jonge economen, ondernemers en wetenschappers doen sinds 2020 samen met oudere experts onderzoek naar landbouw, werk, vrede, ecologie en financiën op zoek naar manieren om de economie beter voor mens en milieu te maken.

Paus Franciscus drukte de jongeren in zijn videoboodschap op het hart hun creativiteit en veerkracht in te zetten. “Ik bid dat jullie je gaven en kennis gebruiken om de misstappen van het verleden te herstellen en ons op weg helpen naar een inclusieve, duurzame en ondersteunende economie”, zei hij.

“Onze zieke, dodelijke economie komt voort uit de aanname dat wij de eigenaren van de schepping zijn en deze mogen uitbuiten zoals we willen.”
- Paus Franciscus

Daarbij merkte hij ook op dat het belang van hun werk duidelijker is dan ooit. “De coronapandemie toont ons niet alleen de diepe ongelijkheid in onze samenlevingen, maar heeft die ook nog eens versterkt. Sinds het ontstaan van dit virus, dat zijn herkomst in de dierenwereld heeft” – vermoedelijk is het coronavirus via vleermuizen op de mens overgesprongen – “gaan onze gemeenschappen gebukt onder stijgende werkloosheid, armoede, ongelijkheid, honger en uitsluiting van medische zorg.”

Nieuw broederschap

“Onze zieke, dodelijke economie komt voort uit de aanname dat wij de eigenaren van de schepping zijn en deze mogen uitbuiten zoals we willen”, zei de paus. “De pandemie herinnert ons eraan dat we voor de schepping moeten zorgen. Het is onze plicht de vruchten van de schepping eerlijk te verdelen, zodat niemand buiten de boot valt. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje; daarom is er een nieuwe vorm van broederschap nodig.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Dit is hét moment om opnieuw te voelen dat we elkaar nodig hebben en verantwoordelijk zijn voor elkaar en de wereld.” Volgens de paus betekent samenleven als broeders en zusters en voor de aarde zorgen dat we moeten leren om eerlijker te verkopen en verdelen en om zorgvuldig te zijn in hoe we consumeren.

“Met onze blik op Jezus gericht vinden we inspiratie om een nieuwe wereld te ontwerpen en krijgen we de moed om samen op pad te gaan naar een betere toekomst”, besloot paus Franciscus. “Laat je niet ontmoedigen; laat je leiden door je liefde voor het Evangelie. Dat is de bron van alle verandering. Het Evangelie spoort ons aan de wonden van het verleden te confronteren en opnieuw op te staan.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.