<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’

KN Redactie 3 augustus 2021
image
Archiefbeeld: jongeren op de Verschijningsheuvel in Medjugorje. Foto: CNS Photo - Dado Ruvic, Reuters

Volg Maria’s voorbeeld door Gods wil volledig te omarmen, Christus naar de wereld te brengen en de noden van andere mensen te zien: hiertoe moedigde paus Franciscus de jongeren aan die deze week bijeen zijn in het Bosnische bedevaartsoord Medjugorje.

Daar begon zondag het jaarlijkse Internationale Jongerenfestival, dat nog tot en met komende zondag loopt. In een brief aan de deelnemers schrijft Franciscus dat Maria “ons met haar leven laat zien dat onze vreugde te vinden is in Gods wil”. Die wil “accepteren en beleven is niet gemakkelijk, maar zal ons gelukkig maken”.

Met God op reis gaan

“Heb de moed je jeugd te beleven door jezelf aan de Heer toe te vertrouwen en met Hem op reis te gaan”, aldus de paus.

“Laat jezelf veroveren door zijn liefhebbende blik die ons bevrijdt van de verleiding van idolen, van valse rijkdom die het leven belooft maar de dood veroorzaakt. Wees niet bang om het Woord van Christus te verwelkomen en zijn roeping te accepteren.”

Gezonde rusteloosheid

De pauselijke boodschap werd zondag voorgelezen tijdens het festival. Het thema van dit jaar is de vraag van de rijke jongeling aan Jezus: “Wat voor goed moet ik doen?”

De eerste stap, hield de paus de jongeren voor, is op weg gaan, zoals zij deden door naar Medjugorje te komen en zoals de jongeman in een “gezonde rusteloosheid” naar Jezus kwam. Die rusteloosheid dreef hem om waarheid, geluk en volheid van leven te zoeken.

Jezus antwoord dat hij om het eeuwig leven te verwerven, de geboden moet gehoorzamen, en zijn bezit moet verkopen om de opbrengst aan de armen te geven.

“Dat wij te veel hebben en te veel willen, verstikt het hart en maakt ons ongelukkig”
- Paus Franciscus

Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem uit om niet aan het verzekeren van het volgende leven te denken, maar aan het geven van alles in zijn aardse leven, en zo de Heer na te volgen.”

Dat wil niet zeggen dat Jezus bezit veroordeelt, vervolgt Franciscus. “Het is een oproep tot verdere volwassenheid, om van het in acht nemen van voorschriften om beloningen te verwerven over te gaan naar onvoorwaardelijk liefhebben. Jezus vraagt hem om alles achter te laten dat zijn hart bezwaart en de liefde verhindert.”

Vrij en rijk

Het gaat Jezus niet zozeer om materiele armoede, maar om “vrij en rijk in relaties” te kunnen staan. In een leven vol spullen, merkt Franciscus op, is er minder ruimte voor God en andere mensen: “Dat wij te veel hebben en te veel willen verstikt het hart en maakt ons ongelukkig en niet in staat om lief te hebben.”

Geloof vernieuwen

De openingsmis van het festival werd zondag gevierd door kardinaal Robert Sarah. De oud-prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst zei dat “wij naar Medjugorje zijn gekomen om ons geloof te vernieuwen in Jezus Christus, onze verlosser, dat wil zeggen, om een authentieke en vitale relatie te vestigen met Hem, onze Heer en onze God, zodat we in gebed de cruciale vraag kunnen beantwoorden: hoe vinden we Jezus en hoe moeten we ons gedragen in zijn doordringende en soevereine aanwezigheid?”.

Officieel toegestaan

Het Internationale Jongerenfestival vind al ruim drie decennia plaats in Medjugorje, sinds daar voor het eerst melding werd gemaakt van Mariaverschijningen. Over de authenticiteit daarvan heeft Rome nog geen definitieve uitspraak gedaan.

Wel werden in 2019 georganiseerde bedevaarten vanuit parochies en bisdommen officieel toegestaan. In dat jaar kreeg ook het jongerenfestival officiële kerkelijke goedkeuring.

Bronnen: Catholic News Service en Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.