<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Jongeren kunnen het ‘WJD-momentum’ vasthouden op Ameland

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 december 2023
image
In januari vindt op Ameland opnieuw een editie van de WJD@Home plaats. Foto: Linda de Valk

Nederlandse jongeren van 16 tot 30 jaar kunnen eind januari weer terecht op Ameland voor de WJD@Home. De organisatie wil met deze ‘mini-Wereldjongerendagen’ de in Lissabon opgedane ervaringen en contacten levend houden.

In 2019 werd de WJD@Home voor het eerst in Nederland georganiseerd. Die was destijds bedoeld voor jongeren die niet naar de WJD in Panama konden gaan. Op deze manier konden ze toch in verbinding met honderdduizenden andere jongeren het geloof vieren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Afgelopen zomer ging een grote groep Nederlandse jongeren naar Lissabon voor de WJD. Dat “momentum” wil de organisatie graag vasthouden, vertelt Jochem Oor, projectleider van de WJD@Home.

Katalysator

Het evenement zal van 26 tot en met 28 januari 2024 plaatvinden, ongeveer een half jaar na de WJD in Lissabon. “We vinden het een mooie kans om niet in het diepe te vallen”, zegt Oor. “De Wereldjongerendagen zijn altijd een belangrijke katalysator voor het jongerenwerk. Juist in de nasleep van Lissabon is het mooi om elkaar weer te ontmoeten en die mooie ervaringen en contacten levend te houden.”

Naast een weerzien van bekenden hoopt hij ook op nieuwe ontmoetingen. De organisatie mikt dit jaar op honderd deelnemers.

Ameland

Dat ook dit keer voor Ameland gekozen is, vindt hij bijna logisch. “De jongeren moeten echt een inspanning leveren om er te komen. Die beweging van de overtocht is als een soort pelgrimage in eigen land. Vervolgens blijven de jongeren op een eiland, echt weg van alles. Dat versterkt het gevoel van ‘samen ergens in staan’.”

Hoop

De activiteiten en workshops zullen allemaal rondom het thema ‘Pelgrims van hoop’ gecentreerd zijn. Hoop is een thema dat paus Franciscus als doorlopend thema koos voor de diocesane Wereldjongerendag op Christus Koning, evenals voor het Heilig Jaar in 2025.

https://www.kn.nl/donaties/

Drie bisschoppen zullen de reis met de jongeren maken. Dat zijn bisschop Rob Mutsaerts, de bisschop-referent voor jongeren, bisschop Jan Hendriks en bisschop Ron van den Hout, aangezien Ameland bij zijn bisdom Groningen-Leeuwarden hoort.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.