fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Vaticaan sluit overeenkomst met Ortega: 12 Nicaraguaanse priesters naar Rome

KN Redactie 19 oktober 2023
image
De Nicaraguaanse president Daniel Ortega (rechts) en zijn vrouw en vice-president Rosario Murillo. Het Ortega-regime voert sinds 2018 een ware kruistocht tegen de katholieke Kerk in het land, en liet al honderden geestelijken gevangenzetten of het land uitzetten. Foto: OSV News - Oswaldo Rivas, Reuters

Het Vaticaan heeft bevestigd dat het ermee ingestemd heeft om 12 priesters op te vangen die in Nicaragua vastzaten.

“De Heilige Stoel heeft toegestemd; ze zullen in de namiddag (19 oktober) ontvangen worden door een vertegenwoordiger van het Staatssecretariaat en ondergebracht worden in faciliteiten van het bisdom Rome”, aldus Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni in een schriftelijke verklaring.

‘Vruchtbare gesprekken’

Op sociale media werd gisteren al een verklaring van de Nicaraguaanse regering verspreid, waarin stond dat er “vruchtbare gesprekken met de Heilige Stoel” hadden plaatsgevonden, die hadden geresulteerd in een overeenkomst om 12 priesters vrij te laten en expatriëren naar Rome. Dat is nu door het Vaticaan bevestigd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het betreft priesters die gevangen zaten op beschuldiging van het steunen van de anti-regeringsprotesten in april 2018, waarbij meer dan 300 mensen omkwamen en duizenden anderen werden verbannen.

Álvarez

De bekendste gevangen geestelijke, bisschop Rolando Álvarez Lagos van Matagalpa, behoort niet tot de priesters die nu naar Rome gaat. Álvarez zit al 16 maanden vast en is veroordeeld tot meer dan 26 jaar op beschuldiging van verraad. Hij verkoos eerder al gevangenschap boven een leven in ballingschap. Ruim 200 andere door de Ortega-dictatuur vervolgde priesters werden toen wel naar de Verenigde Staten verbannen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.