<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

‘Bid voor ons’: explosie Beiroet is zoveelste ramp die Libanon treft

Roel Weerheijm 5 augustus 2020
image
Een deel van Beiroet biedt sinds de explosie van gisteren een bijna apocalyptische aanblik. Foto: CNS Photo - Mohamed Azakir, Reuters

Libanese katholieken hebben gelovigen wereldwijd om gebed gevraagd na de zware explosie die dinsdag plaatsvond in Beiroet. Daarbij vielen zeker dertig doden. Duizenden mensen raakten gewond.

“We vragen uw land om Libanon mee te nemen in het hart, in deze moeilijke tijd. We stellen ons vertrouwen in u en uw gebeden. Moge de Heer Libanon beschermen tegen alle kwaad”, zei priester Miled el-Skayyem tegen Catholic News Agency.

Raymond Nader, een maronitische katholiek, herhaalde de oproep van El-Skayyem: “Ik wil mensen oproepen tot gebed. We hebben gebeden heel hard nodig.”

Dertig doden en duizenden gewonden

Dinsdag vond een zware explosie plaats in de Libanese hoofdstad Beiroet. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is. Lokale autoriteiten zeiden volgens persbureau AFP dat de ontploffing ontstond in “een lading in beslag genomen explosief materiaal die daar al langere tijd was opgeslagen”.

Er zijn zeker dertig doden en duizenden gewonden gevallen, meldt NRC. Ziekenhuizen worden overstelpt met slachtoffers. De materiële schade in de stad is enorm.

Klap op klap

Het is een nieuwe ramp bovenop eerdere ellende. “Voor deze explosie was er al tekort aan medicijnen en bescherming”, zegt Aya Majzoub van Human Rights Watch.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Mensen kunnen hun huizen en bedrijven niet meer herbouwen. Er zijn berichten van ziekenhuizen die slachtoffers moeten weigeren omdat ze de capaciteit niet hebben.”

Ook de immateriële schok is groot. Libanon leed tussen 1975 en 1990 onder een burgeroorlog en kreeg recent miljoenen Syrische vluchtelingen te verwerken. Daar kwam dit jaar de coronapandemie nog bovenop.

Hulp van de Kerken

Michel Constantin van de Catholic Near East Welfare Association (CNEWA) benadrukt dat Libanon geen sociale vangnetten heeft. De katholieke Kerk spant zich samen met de oosters-orthodoxe Kerken in om de behoeftigen te helpen en pastoraal werk te verrichten.

‘Levens redden’

Constantin: “Mensen zijn hun baan kwijt, zitten werkloos thuis en ze hebben honger. Aan de werkloze mensen verstrekken wij voedsel en levensreddend materiaal zoals medicijnen, eten en melk voor kinderen. Niet om armoede te bestrijden, maar om levens te redden.”

De allerarmsten helpen

CNEWA kiest ervoor om de allerarmsten te helpen, zegt Constantin. “Niet de benadeelde mensen, maar de mensen die het zelf niet redden. Onze partners hebben uitgezocht wie grote tekorten aan levensreddende middelen heeft.”

Onder leiding van de maronitische patriarch, kardinaal Bechara Rai, werken parochies, CNEWA, de regionale Vincentiusverenigingen en Caritas Libanon nauw samen.

Worstelen met de crises

Catiras Libanon waarschuwde ervoor dat de internationale gemeenschap zwijgt, terwijl deze organisaties worstelen met de huidige crises.

“De laatste maanden waren heel uitdagend voor ons. Het aantal hulpbehoevenden is verdrievoudigd, terwijl de mensen die ons helpen, hun hulp niet meer kunnen aanbieden.”

Overlevingsstrijd

De bevolking wordt tot een overlevingsstrijd gedwongen, waarschuwen katholieke en andere humanitaire organisaties. Steeds meer mensen moeten het zonder water, voedsel, brandstof, elektriciteit en hygiëne stellen. De stroomvoorziening is soms twintig uur per dag buiten bedrijf.

Economische rampspoed

De Libanese munteenheid is sinds oktober 2019 80 procent in waarde gedaald. De inflatie neemt snel toe en de werkloosheid bedraagt rond 55 procent.

Volgens een recent rapport van het VN Voedselprogramma vraagt ongeveer de helft van de Libanese bevolking, en de meerderheid van de Palestijnse en Syrische vluchtelingen in Libanon, zich af of ze wel voldoende voedsel vinden.

‘We gaan kinderen zien sterven van de honger’

Save the Children waarschuwt: “Deze crisis raakt iedereen – Libanese families, Palestijnse en Syrische vluchtelingen. We zullen voor het eind van het jaar kinderen zien sterven van de honger.”

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.