<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Architect: ‘Notre Dame nog te onveilig voor restauratie’

KN Redactie 24 juli 2019
image
In de Notre Dame zijn nog altijd voorbereidende werkzaamheden gaande om de kathedraal gereed te maken voor restauratie. CNS Photo - Stephane de Sakutin, Reuters

Een Franse architect zegt dat de Notre Dame in Parijs nog lang niet veilig genoeg is om gerestaureerd te worden.

Een vlammenzee verwoestte drie maanden geleden een groot deel van de kathedraal. Hoewel er in de tussentijd veel werk is verricht, is de kerk nog lang niet gereed voor restauratie.

Dat zei architect Philippe Villeneuve vorige week toen hij de Franse Minister van Cultuur, Franck Riester, rondleidde door de Notre Dame. Hun gesprek werd uitgezonden op de Franse televisie.

Hulp van een robot

President Macron gaf eerder aan dat hij wil dat de kerk binnen vijf jaar gerestaureerd wordt. Volgens Villeneuve, hoofd architect van Franse historische monumenten, kan daarmee echter nog lang niet worden begonnen.

“We zijn nog steeds hard bezig met het veilig maken van de plek.” Momenteel worden er ondersteundende houten bogen geplaatst. Een robot helpt bij het opruimen van puin in het laagste gedeelte van de kathedraal.

Eerste Mis

De Mariakapel, gesitueerd achter het koor, is al wel veilig verklaard. Daarom kon daar op 15 juni al de eerste Mis worden opgedragen sinds de brand in april.

Hoofdcelebrant was aartsbisschop Michel Aupetit. Hijzelf en de ongeveer dertien genodigde gasten droegen wel hoofdbescherming vanwege het gevaar van vallend metselwerk.

Veiligheid en kwaliteit boven alles

Minister Riester gaf tijdens de rondleiding vorige week aan dat de veiligheid en de kwaliteit van de restauratie “boven alles gaan”, ondanks de belofte om de restauratie van de Notre Dame in 2024 afgerond te hebben. (KN/AP)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.