fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Australische rechters stellen uitspraak in zaak Pell uit

KN Redactie 6 juni 2019
image
Kardinaal George Pell begeeft zich op woensdag 5 juni naar de rechtbank in Melbourne. CNS photo/Julian Smith, AAP Image via Reuters

Kardinaal George Pell moet vanuit de gevangenis wachten op de uitspraak van het Australische Hof van Beroep. Op woensdag en donderdag vond een tweedaagse hoorzitting plaats over de omstreden zaak. Die eindigde zonder dat de drie rechters een uitspraak deden.

De rechters hebben aangegeven meer bewijsmateriaal te moeten bestuderen, voordat zij een uitspraak kunnen doen.

Als de rechters oordelen dat het vonnis niet gedekt wordt door het bewijsmateriaal, wordt Pell vrijgesproken. Als ze oordelen dat de aanklacht rammelt, wordt de zaak mogelijk overgedaan. In dat geval komt de kardinaal waarschijnlijk op borgtocht vrij.

In alle gevallen kan nog de gang naar het Hooggerechtshof volgen, dat een definitieve uitspraak in de zaak kan doen.

In beroep

Pell ging in beroep nadat nadat een jury hem unaniem schuldig bevond aan seksueel misbruik van twee misdienaars. Dat zou zijn gebeurd in de jaren negentig, toen Pell aartsbisschop van Melbourne was.

De Australische kardinaal heeft alle beschuldigingen altijd fel ontkend. In maart werd Pell veroordeeld tot zes jaar celstraf. Het vonnis volgde op de publicatie van zijn veroordeling in februari. 

Het was de tweede keer dat een jury zich over de zaak boog. In 2018 konden de juryleden het niet eens worden over een oordeel. Volgens verschillende Australische media zouden tien van de twaalf juryleden Pell onschuldig bevonden hebben.

Omstreden

Pells veroordeling is omstreden. In 2017 publiceerde de gerenommeerde ABC-reporter Louise Milligan een boek waarin de beschuldigingen gedetailleerd waren beschreven. De kardinaal zou na de hoogmis in de kathedraal twee koorzangers hebben betrapt op het snoepen van de miswijn.

In ruil voor zijn stilzwijgen zou hen gedwongen hebben hem oraal te bevredigen. Dit zou zijn gebeurd toen Pell net begonnen was met een operatie om misbruikplegers op te sporen.

‘Niet geloofwaardig’

Een van de betrokken jongens ontkende het voorval, maar is inmiddels overleden. Diens vader liet na het bekend worden van het vonnis weten vastbesloten te zijn Pell achter de tralies te krijgen.

Al eerder hadden twee oudere koorzangers, die het vermeende slachtoffer kennen, getuigd dat de beschuldiging niet geloofwaardig was.

Zo was Pell gewend om na afloop van de hoogmis naar de uitgang van de kathedraal te gaan om met kerkgangers te praten. Tegen de tijd dat dat afgelopen was, waren de koorleden al lang vertrokken, aldus een verslag in de Herald Sun.

‘Fysiek onmogelijk’

Volgens een priester die lid van Pells staf was, is het “fysiek onmogelijk” dat Pell met iemand alleen was in de kathedraal, “voor, tijdens of na de viering van de zondagsmis of bij welke gelegenheid dan ook”.

Pell was prefect van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie. In 2017 legde hij zijn functie neer om zijn verdediging te kunnen voeren.

Kerkrechtelijk onderzoek

Nadat in februari bekend werd dat de kardinaal in zijn thuisland was veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarigen, maakte het Vaticaan bekend ook zelf een kerkrechtelijk onderzoek naar hem te starten. (KN/CNA)