<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Bisschoppen Sri Lanka stellen regering voor ultimatum: ‘Onafhankelijk onderzoek naar Paasaanslag nodig’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 juli 2021
image
Een rouwende persoon na de paasaanslagen in april 2019 op Shri Lanka. Foto: CNS Photo - Athit Perawongmetha, Reuters

De Sri Lankaanse bisschoppen hebben de regering van hun land een maand de tijd gegeven om hun brief namens de slachtoffers van de Paasaanslagen van 2019 te beantwoorden. Ze waarschuwen dat ze de gelovigen zullen mobiliseren om in actie te komen als niet aan hun eisen wordt voldaan.

De brief werd ondertekend door kardinaal Malcolm Ranjith van Colombo en verschillende andere bisschoppen. Ook tekenden de leden van een katholiek comité dat opkomt voor de slachtoffers van de paasaanslagen. Bij de aanslagen op kerken kwamen 269 mensen om het leven en raakten honderden kerkgangers gewond.

Verantwoordelijkheid van de regering

“Het is het recht van de mensen om de samenzwering achter de aanslagen op Paaszondag te kennen en het is de verantwoordelijkheid van de regering om dit onmiddellijk aan het land bekend te maken”, zei kardinaal Ranjith dinsdag op een persconferentie in Colombo, meldt UcaNews.

De ondertekenaars riepen president Gotabaya Rajapaksa op om een geloofwaardig antwoord op hun brief te geven, maar lieten niet weten welke “alternatieve acties” ze zouden kunnen ondernemen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kardinaal Ranjith zei al in maart 2020 dat hij klaar was om straatprotesten te lanceren als de regering van Sri Lanka de daders achter de bomaanslagen van Pasen niet zou vinden en arresteren.

Onder het tapijt

“Het onderzoek naar de paasaanslag is onzorgvuldig uitgevoerd”, zei de kardinaal. “Er zou in plaats van het huidige onderzoek een onafhankelijk onderzoek moeten komen. We dringen er bij de regering op aan om de kwestie niet onder het tapijt te vegen door slechts een paar mensen voor de rechter te dagen.”

In de zeventien pagina’s tellende brief vragen de bisschoppen zich af of onder de 42 verdachten de belangrijkste mensen achter de aanslag waren.

Samenzwering

De ondertekenaars verwijten de regering dat de daders nog altijd niet gevonden zijn. Evenmin zijn de mensen die de aanslag planden of hadden kunnen voorkomen gevonden of voor de rechter gebracht. Ze waarschuwden dat door het trage handelen van de regering – die slechts een paar mensen beschuldigde – “het grote brein” achter de aanslagen op vrije voeten zou blijven.

Volgens hen wijst het trage handelen van de regering op een samenzwering die bepaalde individuen wil beschermen en die wil voorkomen dat de waarheid aan het licht komt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ze hopen dat de regering “snel actie onderneemt om alle oorzaken van dit bloedbad te ontrafelen, waardoor er zo snel mogelijk gerechtigheid voor de getroffenen zal zijn. Alleen dat zal ons bewijzen dat u staat voor waarheid en gerechtigheid, en de bescherming van de rechtsstaat, en niet voor politiek gewin”, aldus de brief.

De regering ontkent het onderzoek traag uit te voeren en zegt dat bijna zevenhonderd mensen zijn gearresteerd terwijl nog steeds wordt gewerkt aan de zaak tegen degenen die betrokken waren bij de aanslag.

Bron: Catholic News Agency, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.