fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Geen sluitend bewijs’ voor kindergraven op Canadese kostschool

Gina Christian - OSV News 23 augustus 2023
image
Een inheemse vrouw toont een foto van vermiste familieleden, tijdens het bezoek van paus Franciscus aan Canada in juli 2022. Foto: CNS - Paul Haring

Bij een onderzoek naar een voormalige Canadese kostschool voor inheemse kinderen, heeft een archeologisch team “geen sluitend bewijs van menselijke resten” gevonden.

In een recente videoverklaring op Facebook kondigde opperhoofd Derek Nepinak van de Minegoziibe Anishinabe (voorheen Pine Creek First Nation) de afsluiting aan van een vier weken durende opgraving in de kelder van de Our Lady of Seven Sorrows Church in Camperville, Manitoba.

‘Anomalieën’ bleken dierenbotten

Met een grondradar werden 14 ‘anomalieën’ gedetecteerd. Maar dat bleken botten van dieren en puin van een brand te zijn, en geen menselijke resten, zo legde Nepinak uit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De inheemse leider voegde eraan toe dat dit niet betekent dat het onderzoek helemaal afgelopen is. Op andere locaties van de kostschool gaar het onderzoek verder, aldus Nepinak in zijn videoverklaring.

21 sterfgevallen

Our Lady of Seven Sorrows bevindt zich op het terrein van de voormalige Pine Creek Residential School, die in 1890 werd geopend en waar diverse zustercongregaties het onderwijs hebben verzorgd.

Het Canadese National Center for Truth and Reconciliation registreerde eerder 21 sterfgevallen onder leerlingen op de school.

De zoektocht naar de stoffelijke resten van leerlingen die nooit van de school zijn teruggekeerd, werd gestart in mei 2022. Zo’n 160 hectare is uitgekamd met behulp van met grondradars uitgeruste drones en duwkarren. Op basis van de resultaten begon een team op 24 juli met de opgraving, die dus niets opleverde.

Bredere inspanning

De onderzoeken maken deel uit van een bredere inspanning van zowel de Canadase overheid als de katholieke Kerk om de verontrustende erfenis van de kostscholen te verwerken.

De ‘residential schools’, die zowel in de VS als in Canada werden opgericht, maakten deel uit van de Amerikaanse en Canadese overheidsstrategieën om inheemse volken met geweld te assimileren in de dominante Europese culturele identiteit. Kinderen werden al op jonge leeftijd gescheiden van hun ouders, families en gemeenschappen – inclusief die welke al christelijk waren.

In juli 2022 maakte paus Franciscus een ‘boetetocht’ naar Canada, waarbij de paus zich formeel verontschuldigde voor de rol van de Kerk in het kostschoolsysteem.

https://www.kn.nl/abonnementen/