<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Indonesische bisschop stelt Aswoensdag uit vanwege verkiezingen

KNA 23 januari 2024
image
Een moslimvrouw brengt haar stem uit bij een stembureau in een katholiek ziekenhuis in Yogyakarta, Indonesië, op dit archiefbeeld uit 2014. Foto: CNS - Dwi Oblo, Reuters

Op 14 februari worden in Indonesië verkiezingen gehouden voor zowel het parlement als een opvolger voor president Joko Widodo. Het probleem voor de katholieke minderheid in het land: die dag is ook Aswoensdag.

Vanwege de verkiezingsdag die op 14 februari in Indonesië gepland staat, heeft bisschop Siprianus Hormat de viering van Aswoensdag uitgesteld. In een pastorale brief kondigde hij aan dat de traditionele asritus dit jaar pas op donderdag 15 februari zal plaatsvinden, zo meldde het Vaticaanse missiepersbureau Fides.

Volgens de katholieke bisschop van Ruteng op het eiland Flores kan het tekenen van het askruisje ook worden uitgevoerd op de eerste zondag van de vastentijd (18 februari), met name in parochies in meer afgelegen gebieden.

Belangrijk moment

De achtergrond van het besluit is de zorg dat de noodzakelijke aandacht van de burgers voor de verkiezingen het belangrijke spirituele moment aan het begin van de vastentijd zou kunnen overschaduwen, zo werd gezegd.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De gelovigen moeten actief en naar eer en geweten deelnemen aan de politieke verkiezingen “door gebruik te maken van hun stemrecht op een vrije en verantwoordelijke manier en leiders te kiezen die zich inzetten voor het algemeen welzijn”, schreef bisschop Hormat. Tegelijkertijd moet er echter voor worden gezorgd dat katholieken het begin van de veertigdagentijd vieren zonder afleiding en polarisatie in een ware geest van boetedoening en met vasten en gebed.

Moslimmeerderheid

Op 14 februari worden in Indonesië nationale en regionale parlementsverkiezingen gehouden. Tegelijkertijd staat ook de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op het programma. Vanwege het centrale belang van het presidentschap in het politieke systeem van het land is de verkiezing van een opvolger voor president Joko Widodo, die zich na twee ambtstermijnen niet herkiesbaar mag stellen, een bijzonder aandachtspunt.

Indonesië, een land met 275 miljoen inwoners, wordt in de grondwet gedefinieerd als een seculiere staat. Met ongeveer 230 miljoen moslims is Indonesië echter ook de grootste door de islam gedomineerde staat ter wereld. Ongeveer tien procent van de bevolking, zo’n 26 miljoen, is christen.

Aswoensdag

Op Aswoensdag wordt in katholieke kerken aan het begin van de vastentijd traditioneel een askruisje uitgedeeld als teken van boetedoening en vergankelijkheid.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.