Na het opnieuw oplaaien van het geweld in Myanmar, roept hulpbisschop John Saw Yaw Han van Yangon de katholieken op om vurig te bidden voor vrede. “Als christenen moeten we zelf de weg van gerechtigheid bewandelen, en tegelijkertijd moeten we vechten tegen onrecht.”
Zeker 114 mensen werden afgelopen zaterdag 27 maart gedood door veiligheidstroepen. Onder hen waren tientallen mensen – ook kinderen – die in de buurt stonden, maar niet mee demonstreerden.
Ucanews schreef dat lokale media meldden dat een man uit Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar, werd neergeschoten en levend verbrand door de militairen.
Omdat het de bloedigste dag was sinds het leger op 1 februari de macht greep, wordt de dag Bloody Saturday genoemd.
De dag erna, tijdens de Palmpasenmis, baden priesters voor vrede in Myanmar en voor de slachtoffers van het geweld. Zo ook kardinaal Charles Bo. Hij riep de burgers, met name de jongeren, al eerder op om de protesten vreedzaam te continueren. De kardinaal, die tevens aartsbisschop van Yangon is, benadrukte toen het belang van geweldloosheid en pleitte voor dialoog. Evenals paus Franciscus riep hij op om een einde aan het bloedvergieten te maken.
Het leger – dat bekend staat als Tatmadaw – heeft sinds het begin van de landelijke protesten tegen de staatsgreep al meer dan 450 mensen gedood en minstens 2.000 mensen gevangen genomen.
Volgens Ucanews worden politici, activisten, studenten, journalisten en gewone burgers geterroriseerd door de Tatmadaw. Soldaten schieten ’s avonds laat willekeurig op huizen en vallen die binnen.
Afgelopen zaterdag was het een nationale feestdag ter ere van de Tatmadaw (Dag van de Gewapende Strijdkrachten). Op die dag herdenken de Myanmarezen het verzet tegen de Japanse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog dat op 27 maart 1945 begon.
De militaire parade werd dit jaar door veel westerse diplomaten geboycot. Ambtenaren uit China en Rusland waren er wel bij aanwezig.
Bloody Saturday is door politici over de hele wereld veroordeeld, waaronder door Japan, de Europese Unie en de Verenigde Staten.
De speciale VN-rapporteur voor Myanmar, Tom Andrews, zei dat het tijd was voor de wereld om actie te ondernemen. Desnoods moet er een internationale top over Myanmar komen. Hij pleitte al eerder voor een wereldwijd wapenembargo en voor sancties op bijvoorbeeld olie en gas.
Ondanks al het geweld blijven de mensen demonstreren voor een democratisch Myanmar.
“Ik geloof dat we ons doel zullen bereiken door volharding, ondanks dat de reis zwaar is en met meer bloedvergieten te maken heeft”, zei zuster Ann Rose Nu Tawng uit Myitkyina, die in februari en maart op de weg knielde om de veiligheidstroepen te smeken ongewapende burgers niet aan te vallen.”
Bron: Catholic News Service