<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Leidersrol ‘te zware last’: Engelse bisschop dient ontslag in

Luuk van den Einden 14 december 2022
image
De Engelse bisschop Robert Byrne legt na bijna vier jaar zijn taken neer, omdat hij zichzelf niet in staat acht de verantwoordelijkheden binnen zijn bisdom naar behoren te kunnen dragen. Foto: Wikimedia commons - James Bradley CC-BY 2.0

Robert Byrne heeft zijn taken als bisschop van het Engelse Hexham en Newcastle neergelegd. Na bijna vier jaar neemt hij “met groot verdriet” afscheid van zijn bisdom, omdat hij de verantwoordelijkheden te zwaar vindt.

Byrne maakte maandag zijn afscheid bekend in een brief aan de gelovigen in zijn bisdom. Daarin schrijft hij dat hij zich al langer afvroeg of hij wel de juiste man op de juiste plaats was. “Een bisschop draagt de grote verantwoordelijkheid om spiritueel en organisatorisch leiderschap uit te oefenen in zijn bisdom”, legt hij uit.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Verdriet en tegenzin’

Na een periode van onderscheiding en bezinning heeft Byrne “met groot verdriet en veel tegenzin” de conclusie getrokken “dat de bisschoppelijke taak een te zware last voor mij is en ik dus mijn ontslag moet indienen als uw bisschop”.

De 66-jarige Byrne was sinds februari 2019 bisschop van Hexham en Newcastle. Daarvoor was hij vijf jaar hulpbisschop van het aartsbisdom Birmingham. Hij gaat nu terug naar de oratorianen in Oxford, de geloofsgemeenschap waar hij lid van is.

Ontslag aangeboden aan de paus

“Uit mijn onderscheidingsperiode is gebleken dat ik me niet in staat voel om de mensen in mijn bisdom te dienen op de wijze waarop ik dat zou willen”, schrijft Byrne. Hij laat in zijn brief weten dat hij zijn ontslag heeft aangeboden aan paus Franciscus, “die mijn verzoek met vriendelijkheid heeft geaccepteerd”.

Nieuwe bisschoppen worden altijd door de paus aangesteld, die zich daarbij laat adviseren door onder meer de plaatselijke nuntius. Tot die tijd neemt aartsbisschop Malcolm McMahon van het aartsbisdom Liverpool de leiding in Hexham en Newcastle waar.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Normaal gesproken dient een bisschop zijn ontslag in bij de paus als hij 75 wordt. Het komt niet vaak voor dat een bisschop uit eigen beweging zijn taken neerlegt, maar Byrne is de derde die in enkele maanden tijd voortijdig zijn ontslag heeft ingediend. In november vroeg aartsbisschop Ludwig Schick van het Duitse Bamberg na twintig jaar om zijn ontslag; een maand eerder stopte de Zwitser Valerio Lazzeri als bisschop van Lugano vanwege “innerlijke uitputting”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.