Sawan Masih zat zes jaar in de dodencel. Nu is de 38-jarige Pakistaan vrijgesproken van godslastering.
AsiaNews meldt dat het Hooggerechtshof van de provincie Punjab onlangs oordeelde dat Masih in 2014 ten onrechte ter dood was veroordeeld. In plaats daarvan hangt nu de man die hem beschuldigde mogelijk een celstraf wegens laster boven het hoofd.
In totaal zat Masih, een echtgenoot en vader van drie kinderen, zeven jaar in de cel.
Hij werd er begin 2013 van beschuldigd de islamitische profeet Mohammed te hebben beledigd door hem een “valse profeet” te hebben genoemd. Onder de strenge Pakistaanse blasfemiewetten kan daarvoor de doodstraf worden opgelegd.
De Pakistaanse blasfemiewet wordt niet alleen misbruikt door religieuze fanatici. Vaak worden beschuldigingen geuit om persoonlijke ruzies of zakelijke meningsverschillen te beslechten.
Iets dergelijks was ook in deze zaak het geval. Masih woonde in Joseph Colony, een grotendeels christelijke buurt in de stad Lahore.
Een lokale zakenman had zijn oog op grond in de wijk laten vallen en zette iemand ertoe aan de beschuldiging te uiten, in een poging de christenen te verdrijven.
De beschuldiging werd door extremistische moslims via lokale moskeeën breder bekend gemaakt, waarna een menigte van drieduizend mensen de wijk aanviel. 150 huizen, waaronder dat van Masih, 75 winkeltjes en twee kerken werden verwoest of in brand gezet.
Meer dan honderd moslims die verdacht werden van betrokkenheid bij de aanval, werden voor een anti-terreurrechtbank gebracht. Zij werden in 2017 vrijgesproken.
De Pakistaanse mensenrechtenactivist Suneel Malik zegt tegen AsiaNews dat Masih “een hoge prijs heeft moeten betalen voor een misdaad die nooit plaatsvond”.
Daarom, voegt hij toe, is het cruciaal dat iedereen die in deze zaak valse verklaringen aflegde, juridisch vervolgd wordt.
AsiaNews wijst erop dat het Hof in Lahore moed heeft getoond door Masih vrij te spreken. Niet zelden worden rechters in blasfemiezaken onder druk gezet om mensen te veroordelen.
Wie het opneemt voor verdachten of de blasfemiewetten zelf in twijfel trekt, loopt gevaar. Volgens activist Shazian George werden “meer dan tachtig mensen, onder wie rechters, advocaten en politieke leiders” om die reden vermoord.
Bekende voorbeelden zijn de islamitische gouverneur Salman Taseer en de katholieke politicus Shahbaz Bhatti.
Asia Bibi zelf werd begin 2019 vrijgesproken van godslastering. Ze verblijft sinds enige tijd in Canada. Onlangs riep ze Pakistan in een interview op de blasfemiewetten aan te passen.
Bron: AsiaNews