fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Spaanse bisschoppen feliciteren sociaaldemocraten met overwinning – en bidden voor kracht en verlichting

KN Redactie 1 mei 2019
image
Kardinaal Ricardo Blázquez, voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie CNS photo/Sergio Perez, Reuters

De Spaanse bisschoppen feliciteren Pedro Sánchez met de verkiezingsoverwinning van zijn partij, de sociaaldemocratische PSOE. Die werd zondag de grootste en moet nu op zoek naar een meerderheid.

Kardinaal Ricardo Blázquez stuurde namens de Spaanse bisschoppen een brief naar Sánchez waarin hij hem feliciteert met “de resultaten die door zijn partij zijn behaald”. Ook schrijft Blázquez dat de steun die het PSOE heeft gekregen voor Sánchez’ plannen “teken is van het vertrouwen dat Spanjaarden in hem hebben om het algemeen welzijn van een ieder te bevorderen”.

Gebed voor licht en kracht

De voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie verzekert Sánchez van de “loyale samenwerking van de Spaanse bisschoppenconferentie” die ook “ten dienste staat van de maatschappij”. Daarnaast bidden de Spaanse bisschoppen voor de leider van de socialisten “opdat de Heer u zijn licht en kracht schenkt bij de uitvoering van de grote verantwoordelijkheid die de Spanjaarden u hebben toevertrouwd”.

Hervormingen op moreel-ethisch gebied

De Spaanse Kerk spreekt zich regelmatig uit tegen het beleid van de sociaaldemocraten. Sinds 2004 voerde PSOE-premier Zapatero belangrijke hervormingen door op moreel-ethisch gebied. Zo werd in 2005 het homohuwelijk in Spanje gelegaliseerd en kwam het in 2010 tot een verregaande liberalisering van de Spaanse abortuswet. Hierdoor kunnen meisjes vanaf zestien jaar zonder toestemming van hun ouders abortus laten plegen.

Ook werd ten tijde van de regering Zapatero de flitsscheiding ingevoerd. De hervormingen leidden tot hevige protesten van de Spaanse bisschoppen en katholieken.

Vorig jaar kondigde de PSOE een plan aan om het onroerend goed van de Kerk in kaart te brengen. Doel daarvan is om na te gaan in hoeverre de Kerk rechtsgeldig eigenaar is van bijvoorbeeld kerkgebouwen, grond en heiligdommen op het Iberisch schiereiland.

Volgens critici is het plan echter bedoeld om de publieke opinie ten onrechte te doen geloven dat de Kerk goederen bezit die haar niet toebehoren. De Spaanse bisschoppen reageerden fel op het initiatief en omschreven het als een “verborgen confiscatie” van kerkelijke eigendommen. 

Toename ‘agressief laïcisme’

Daarnaast constateert het Observatorium voor Religieuze Vrijheid en Vrijheid van Geweten (OLRC), dat toezicht houdt op de vrijheid van godsdienst in Spanje, een toename van “agressief laïcisme”. De toename zou deels te wijten zijn aan het antireligieus sentiment dat door bepaalde partijen wordt uitgedragen.

Het OLRC publiceert sinds 2011 jaarlijks een rapport waaruit blijkt dat in Spanje steeds meer incidenten plaatsvinden waarbij de vrijheid van godsdienst in het geding is. De katholieke Kerk is bij deze incidenten het voornaamste doelwit.

OLRC-voorzitter Maria Garcia zei vorig jaar in gesprek met Katholiek Nieuwsblad dat linkse partijen als de PSOE geregeld met wetsvoorstellen komen om religie uit het publieke domein te verbannen. “Deze partijen zijn van mening dat religie alleen in de privésfeer beleefd mag worden. Men verwart de scheiding van Kerk en staat met de verwijdering van religie uit het publieke domein”, aldus Garcia.

Vervroegde verkiezingen

Pedro Sánchez leidde sinds juni 2018 al een interim-regering, nadat de regering van Mariano Rajoy ten val kwam door een reeks corruptieschandalen. In februari viel ook de regering van Sánchez omdat er geen steun was voor diens begrotingsplannen. De interim-premier schreef daarop vervroegde verkiezingen uit, die zondag plaatsvonden.

Lees meer over Spanje: 

Moet de Spaanse Kerk vrezen voor haar eigendommen?

Spaanse organisatie: religieuze vrijheid Spanje onder druk, Kerk grootste doelwit

Spaanse bisschoppen: Dialoog als oplossing voor Spaans-Catalaans conflict

Aangevallen Spaanse kardinaal: ‘Is het homofoob het gezin te verdedigen?’