<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Woorden schieten tekort’: honderden graven gevonden bij voormalig Canadees katholiek internaat

KN Redactie 25 juni 2021
image
Een veld in de buurt van de voormalige Marieval Indian Residential School waar de ongemarkeerde graven van honderden mensen zijn gevonden. Foto: CNS photo - Federation of Sovereign Indigenous Nations, via Reuters

Opnieuw zijn er stoffelijke overschotten gevonden op een terrein van een voormalig internaat in Canada. De ontdekkers maakten donderdag bekend dat het om 751 anonieme graven gaat. De Canadese aartsbisschop Donald Bolen reageert met afschuw: “Woorden schieten tekort in het licht van het nieuws.”

Tijdens een persconferentie op donderdag 24 juni maakte de inheemse groepering Cowessess First Nation bekend dat de anonieme graven na radaronderzoek gevonden zijn op het land van Marieval Indian Residential School in de Canadese provincie Saskatchewan.

Het internaat werd in 1898 geopend en gerund door katholieke missionarissen. De overheid financierde de school tot 1968, waarna de regering de volledige controle over het internaat overnam. In 1987 werd de verantwoordelijkheid overgedragen aan Cowesses First Nation. De school sloot in 1997 en werd in 1999 gesloopt.

Grafstenen

De graven zouden volgens het hoofd van de inheemse groepering – Cadmus Delorme – geen onderdeel uitmaken van een massagraf. Hij kon ook niet met zekerheid zeggen of het uitsluitend om kinderen gaat. Bovendien benadrukte Delorme dat hij rekening houdt met een foutmarge van tien procent, waardoor hij ervan uitgaat dat er “meer dan 600” lichamen zijn begraven op het terrein.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“We wisten altijd dat hier graven waren”, zei Delorme, omdat de ouderen binnen de gemeenschap de geschiedenis mondeling doorgaven. Volgens hem zou de katholieke Kerk de grafstenen in 1960 hebben verwijderd.

“We zullen voor elk van hen een grafsteen en een graf plaatsen”, beloofde Delorme. Door een naam te geven aan elke persoon die daar begraven ligt, “willen we ervoor zorgen dat we die plaats behouden zodat we kunnen genezen.”

Wrede erfenis

Aartsbisschop Donald Bolen van het aartsbisdom Regina reageerde in een verklaring aan Delorme en leden van de Cowesses-natie een paar uur na de persconferentie en zei: “Woorden schieten tekort in het licht van het nieuws.”

“Ik kan me alleen maar de pijn en golven van emotie voorstellen die jij en je mensen nu ervaren”, zei Bolen, die in het verleden de Cowesses-mensen heeft ontmoet.

“De ontdekking brengt ons oog in oog met de wrede erfenis van het Canadese residentiële schoolsysteem, een product van een kolonialistische geschiedenis die zoveel lijden en intergenerationele trauma’s heeft achtergelaten”, zei de aartsbisschop. “De manier van werken van het internaat heeft veel mensen diep gewond door verschillende vormen van misbruik.”

‘Ze lieten ons geloven dat we geen zielen hadden’

Het nieuws komt bijna een maand na de ontdekking van 215 overblijfselen van kinderen die begraven waren op het terrein van een voormalig internaat in de West-Canadese stad Kamloops.

Tot het eind van de twintigste eeuw bestuurde de katholieke Kerk veel van de Canadese internaten waar inheemse kinderen onder dwang naartoe werden gestuurd. In totaal werden er ongeveer 150.000 kinderen gescheiden van hun familie om te ‘assimileren’.

De kinderen moesten leren zich aan te passen aan de witte Canadese cultuur waarin ze hun moedertaal niet mochten spreken en werden gedwongen zich tot het christendom te bekeren. Een nationale onderzoekscommissie noemde het systeem in 2015 “culturele genocide”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een 80-jarige man – Florence Sparvier – die op de Marieval school zat zegt over die tijd: “Ze lieten ons geloven dat we geen zielen hadden.”

Concrete daden

Aartsbisschop Bolen zei dat hij zich in het verleden had verontschuldigd, “maar ik bied die verontschuldiging nogmaals aan. Ik beloof te doen wat we kunnen om die verontschuldiging om te zetten in zinvolle concrete daden – inclusief hulp bij het verkrijgen van toegang tot informatie die zal helpen om achter de namen en informatie over de begraven personen te komen. Ook beloof ik iedereen bij te staan in alles wat nodig is.”

In 2019 stemde het aartsbisdom van Regina ermee in om ongeveer 50.000 euro te betalen om de niet-geïdentificeerde graven te helpen markeren en omheiningen en bomen toe te voegen aan de Cowessess-begraafplaats.

Onlangs heeft aartsbisschop J. Michael Miller van het aartsbisdom Vancouver aangeboden om te helpen met technologische en professionele ondersteuning om de inheemse kinderen die onder de verantwoordelijkheid van katholieke internaten vielen te vinden en te eren.

Excuses van de paus

De Canadese regering heeft de paus al een paar jaar geleden om formele excuses gevraagd. Na deze ontdekking vindt Delorme pauselijke excuses noodzakelijk voor het genezingsproces. Tot nu toe heeft de paus dat niet gedaan. Wel heeft hij na de vondst in mei zijn afschuw uitgesproken.

De Canadese Bisschoppenconferentie liet op 10 juni weten dat een delegatie van “oudsten, overlevenden van residentiële scholen en jongeren uit het hele land”, die de gemeenschappen van First Nations, Inuit en Métis vertegenwoordigen, zich voorbereidt om naar het Vaticaan te reizen. De reis stond oorspronkelijk gepland voor vorig jaar, maar werd uitgesteld vanwege de coronapandemie.

Aartsbisschop Bolen zei dat paus Franciscus dan naar hun verhalen zou kunnen luisteren en zou kunnen horen wat ze van hem en de Kerk nodig hebben.

Bronnen: nu.nl en CNS

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.