<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Nederland: Missen op zaterdagavond en zondag voorlopig afgelast

Peter Doorakkers 13 maart 2020
image
Een leeg wijwatervat in een lege kerk: met de aflasting van alle zaterdagavond- en zondagsvieringen wordt dit ook in Nederland een vertrouwd beeld. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Alle publieke liturgische vieringen op zaterdagavonden en zondagen zijn in Nederland tot 31 maart afgelast. Dat maakte de Nederlandse kerkprovincie vrijdag bekend. Parochies wordt gevraagd waar mogelijk kerken open te houden voor persoonlijk gebed.

Deze aanscherping van de al eerder getroffen maatregelen (die van kracht blijven) is bedoeld om aan te sluiten bij het advies dat de Nederlandse overheid en het RIVM deze week afgaven, schrijven de bisschoppen in een verklaring.

‘Begrip en gebed gevraagd’

Ook vormselvieringen en presentatievieringen voor communicanten gaan voorlopig niet door. Andere samenkomsten worden ontraden, waaronder koffie drinken na de viering, koorrepetities en catechesebijeenkomsten.

De bisschoppen geven aan te begrijpen dat het besluit om de zondagsviering te schrappen, veel parochianen zwaar kan vallen, maar “vragen hierin om hun begrip en gebed”.

Donderdag lastten de Belgische bisschoppen alle publieke liturgische vieringen met ingang van zaterdag voorlopig af. Op ten minste twee plekken in Nederland – de parochie Zuidoost-Twente en de Sint-Urbanuskerk in Bovenkerk – is lokaal besloten om alle vieringen, ook die door de week, af te lasten.

Alternatieven

De Nederlandse bisschoppen wijzen op alternatieve mogelijkheden: Missen en andere vieringen op doordeweekse dagen gaan wel door, omdat die doorgaans in kleine groepen plaatsvinden.

Ook is er de mogelijkheid de geestelijke communie te ontvangen: “Door het verlangen om Christus te ontvangen, schenkt Hij ons ook door deze ‘geestelijke communie’ zijn genade.”

Ook noemen ze de tv-Mis, die zondag op 10.00 uur te zien is op NPO 2, en de dagelijkse Missen die Radio Maria om 09.00 en 19.00 uur uitzendt.

Vieringen in beperkte kring

Onder meer doopsels en uitvaarten kunnen doorgaan, maar enkel in beperkte kring en met inachtneming van voldoende fysieke afstand tussen de aanwezigen.

Alle parochies ontvangen van hun bisdom strikte richtlijnen voor het vieren van de Mis en de overige sacramenten in beperkte kring. Die maatregelen zijn erop gericht verspreiding van het coronavirus te voorkomen en tegelijk het pastoraat zo goed mogelijk te laten doorgaan.

Richtlijnen RIVM opvolgen

Bij contact met ouderen en zieken moet altijd in overleg met een zorginstelling of ziekenhuis gehandeld worden.

Ook van de gelovigen die bij dit alles betrokken zijn, wordt gevraagd dat zij de richtlijnen voor contact van het RIVM opvolgen.

Speciaal gebed

De bisschoppen vragen alle katholieken om een gebed te bidden dat voor deze gelegenheid werd geschreven:

God, toevlucht in onze nood,
kracht in onze vertwijfeling en angst,
vertroosting in ziekte en lijden.
Wees ons, uw volk, nabij en genadig
nu wij allen de gevolgen ondervinden
van het uitgebroken corona-virus.
Wees een Beschermer voor hen
die dit virus hebben opgelopen,
Wij bidden voor hen om hoop en genezing.
Wij bidden voor hen die aan de gevolgen van dit virus
zijn overleden, dat zij bij U geborgen mogen zijn.
Wij bidden voor allen die werkzaam zijn
in de gezondheidszorg en het openbaar bestuur,
dat zij uw nabijheid en zegen mogen ervaren in hun werk
ten dienste van heel de samenleving.
Doe ons beseffen hoe groot uw liefde is voor ieder van ons
en dat Gij met ons zijt nu wij de kwetsbaarheid van ons
bestaan ervaren.
Versterk ons geloof en onze hoop
zodat wij ons altijd zonder aarzelen overgeven
aan uw vaderlijke voorzienigheid.
Door Christus onze Heer.
Amen.

>> Meer corona-nieuws: www.kn.nl/corona

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.