<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Vrouw van Jordan Peterson wordt katholiek, zelf noemt hij toetreding ‘onwaarschijnlijk’

Kate Quiñones - CNA 2 april 2024
image

Enkele uren voor zijn vrouw toetrad tot de katholieke Kerk, prees psycholoog en schrijver Jordan Peterson de christelijke boodschap van Pasen in een televisie-interview. Zelf denkt hij er echter niet over katholiek te worden. “Iedereen heeft zijn eigen bestemming.”

Tammy Petersons geloof werd gevormd door het bidden van de rozenkrans terwijl ze vocht tegen een zeldzame vorm van kanker. Zij trad deze Pasen toe tot de katholieke Kerk in de Holy Rosary Church in Toronto, Canada.

‘Kernverhaal van de mensheid’

Haar man, de populaire spreker Jordan Peterson, verwijst in zijn lezingen vaak naar Bijbelse motieven, en spreekt daarmee zowel christelijke als seculiere toehoorders aan.

Toen hem door de Amerikaanse katholieke zender EWTN werd gevraagd hoe hij dacht over de christelijke paasboodschap, zei Peterson dat het “het kernverhaal van de mensheid” is.

Literaire echo’s

“Ik zal er psychologisch over spreken en in termen van zijn literaire echo’s”, zei hij. “Het is een variant op het verhaal van de draak en de schat, het oudste verhaal dat we hebben. Het is in zekere zin het kernverhaal van de mensheid – dat op de donkerste plekken het meest waardevolle gevonden kan worden.”

https://www.kn.nl/cultuur/

Peterson merkte op dat hij “zich niet gaat verdiepen in theologische zaken”, maar dat “strikt psychologisch gesproken” het Paasverhaal “het ergste dat het leven en de dood ons kunnen aandoen” beschrijft, maar vervolgens een “belofte” inhoudt.

“De belofte in het verhaal is dat, als dat van harte wordt ondernomen, het gevolg transformerend en verlossend is”, zei hij. “Een opstanding van de geest, een opstanding van de geest voor eeuwig – dat is de belofte.”

‘Wonderbaarlijk’

Op de vraag hoe het was om zijn vrouw te zien toetreden tot de katholieke Kerk, zei Peterson dat het een “wonderbaarlijk iets is om te zien”, en dat zij door haar weg naar het katholicisme “veel meer kon worden wie zij is”.

Toch zei Peterson dat het “onwaarschijnlijk” is dat hij zelf ooit lid zal worden van de Kerk. Gevraagd naar wat hem weerhoudt, zei hij: “Ik denk niet dat iets me tegenhoudt. Iedereen heeft zijn eigen bestemming.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.