fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieke felicitaties voor anglicaanse vorstin

Anton de Wit 2 juni 2022
image
Archieffoto: koningin Elizabeth ontmoet paus Franciscus in het Vaticaan op 3 april 2014. Foto: CNS - Maria Grazia Picciarella

Bij gelegenheid van haar verjaardag en kroningsjubileum, heeft paus Franciscus via een telegram zijn felicitaties overgebracht aan de Engelse koningin Elizabeth II.

De Britten vieren vanaf vandaag een soort Koninginnedag-plus: vier dagen vol straatfeesten, parades en concerten ter ere van de 96e verjaardag én het 70-jarige kroningsjubileum van de vorstin. Elizabeth is daarmee de langst regerende Britse vorstin in de geschiedenis.

[FOTOGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] De koninklijke familie verscheen vandaag op het balkon van Buckingham Palace bij de start van de jubileumfestiviteiten. [Foto's: CNS - Reuters]

Aan de stroom van internationale felicitaties voegde paus Franciscus een hartelijke telegram toe, waarin hij Elizabeth verzekerde “van mijn gebeden dat de Almachtige God u, de leden van de koninklijke familie en het hele volk de zegeningen van eenheid, voorspoed en vrede zal schenken”.

Vijf pausen

Volgens Vatican News heeft de vorstin in haar leven vijf pausen ontmoet. Een jaar voordat ze tot koningin van Engeland werd uitgeroepen, had toenmalig prinses Elizabeth in 1951 een ontmoeting met paus Pius XII. Haar eerste bezoek aan het Vaticaan als koningin vond plaats in 1961 toen ze paus Johannes XXIII ontmoette.

Zij bezocht Johannes Paulus II in het Vaticaan in 1980 en verwelkomde hem in Engeland in 1982. Zij ontmoette hem opnieuw in het Vaticaan in oktober 2000. Toen paus Benedictus XVI in 2010 zijn pastoraal bezoek aan Groot-Brittannië bracht, verwelkomde koningin Elizabeth hem in Edinburgh.

image
Wijlen prins Philip geeft whiskey aan de paus tijdens het bezoek aan het Vaticaan van het koninklijk paar in 2014. Foto: CNS - Maria Grazia Picciarella

De koningin en haar inmiddels overleden echtgenoot, prins Philip, ontmoetten paus Franciscus in 2014. Na een gesprek van 30 minuten gaf koningin Elizabeth de paus een grote mand met voedsel van de landgoederen rond haar huizen; in de mand zat ook een fles Balmoral-whiskey.

Gebeden voor de koningin

De katholieke bisschoppenconferentie van Engeland en Wales roept parochies in heel het land op om voor de vorstin – tevens hoofd van de anglicaanse kerk – te bidden tijdens de zondagsmissen komend weekend. Op hun website stellen de bisschoppen daar allerlei voorbeeldgebeden voor beschikbaar.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Evensong in Amsterdam

Ook in Nederland is er trouwens opmerkelijke aandacht van katholieke zijde voor het kroningsjubileum: in de Amsterdamse Nikolaasbasiliek zal aanstaande zaterdagmiddag een speciale Evensong – een anglicaanse versperviering – worden gehouden voor koningin Elisabeth.

Het koor The Chorale heeft daarvoor werken ingestudeerd van bekende Britse componisten, en de Evensong wordt afgesloten met het Britse volkslied.

Dat deze katholieke parochie eer bewijst aan de Engelse koningin is geen toeval: lange tijd was de in 2020 overleden Engelse kerkmusicus Michael Hedley verbonden aan de Nikolaasbasiliek, inmiddels is het dirigentenstokje overgenomen door Giles Brightwell, eveneens een Engelsman. Iedere zaterdag vindt er daardoor een Evensong-viering plaats in de markante kerk tegenover Amsterdam Centraal.

https://www.kn.nl/donaties/