<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bisschoppen duiken de kerststal in met thematische videoreeks

Luuk van den Einden 18 december 2023
image
Deze week bespreken de Nederlandse bisschoppen beurtelings een aspect van de kerststal in een videoreeks. Bisschop Hans van den Hende vertelt in de eerste video over de stal zelf. Beeld: Vier.nu

Deze hele week vertellen de Nederlandse bisschoppen over de betekenis van de kerststal. In een reeks video’s bespreken ze beurtelings ieder een element uit de welbekende voorstelling van het kerstverhaal.

Bisschop Ron van den Hout vertelt over de os en de ezel, bisschop Gerard de Korte neemt de herders voor zijn rekening en kardinaal Wim Eijk bespreekt de heilige Jozef: vanaf afgelopen zondag tot en met de dag van Kerstavond verschijnt iedere dag een nieuwe video waarin een bisschop vertelt over de betekenis van diverse onderdelen van de kerststal.

Thematisch jasje

De videoreeks verschijnt op Vier.nu, de website die rond ieder hoogfeest in een thematisch jasje gestoken wordt. Daarbij is ook een speciale digitale kalender verschenen.

Ieder bisdom is vertegenwoordigd in de videoreeks. Dat geldt ook voor het militair ordinariaat, oftewel het ‘legerbisdom’ van Nederland, waar Everard de Jong bisschop van is. Het bisdom Roermond wordt in de videoreeks vertegenwoordigd door René Maessen, die sinds het aftreden van bisschop Harrie Smeets waarnemend bestuurder van dat bisdom is.

De serie haakt in op de achthonderdste verjaardag van de kerststal. Op Kerstavond 1223 richtte de heilige Franciscus van Assisi er voor het eerst een in, in een grot nabij het Italiaanse dorpje Greccio. Volgens de overlevering deed hij dat om zich beter een voorstelling te kunnen maken van de omstandigheden waarin Jezus ter wereld was gekomen.

Stal, os en ezel

Twee video’s zijn inmiddels online verschenen. Zondag beet bisschop Hans van den Hende het spits af met zijn verhaal over de betekenis van de stal zelf. “Het is geen romantisch beeld wat in de stal geschetst wordt”, zegt hij. “God, die zich klein maakt om ons leven te delen, moet meemaken dat Zijn geboorte niet te midden van de mensen is, maar aan de rand van de bewoonde wereld, in een stal.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bisschop Ron van den Hout vertelt in de video van vandaag over de os en de ezel, die in het Evangelie niet genoemd worden, maar “er voor ons gevoel toch helemaal bij horen”. Hij legt uit dat de dieren hun plek in de stal verkregen hebben vanwege hun vermelden door de profeet Jesaja, “dé profeet van de Advent”.

Alle video’s zijn in de loop van de week te vinden op Vier.nu.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.