<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Chemokuur slaat aan; Limburgse bisschop maakt het ‘naar omstandigheden goed’

KN Redactie 19 november 2021
image
Bisschop Harrie Smeets. Foto: John Peters - Bisdom Roermond

De ernstig zieke bisschop Harrie Smeets voelt zich momenteel “onder de gegeven omstandigheden redelijk goed”. Dat meldt het bisdom Roermond.

De chemo-behandeling van de hersentumor van Smeets slaat aan, aldus het bisdom. De groei van de tumor is daarmee niet gestopt, maar wel afgeremd. Nog altijd verplaatst de bisschop zich in een rolstoel, omdat hij gedeeltelijk verlamd is geraakt. Maar dankzij de medicatie is hij inmiddels wel mobieler.

Aanwezig bij vieringen

De afgelopen periode was bisschop Smeets meermaals bij belangrijke kerkelijke evenementen in en buiten zijn bisdom aanwezig, zoals bij de recente wijding van drie diakens in Roermond en de eeuwige geloften van een jonge dominicaan in Rotterdam.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Voor zover zijn situatie het toestaat woont de bisschop dagelijks de eucharistieviering bij in de Munsterkerk in Roermond, en woont hij de zondagsviering bij in één van de Limburgse dekenaten.

Adventsbrief

Ook schreef Smeets traditiegetrouw een adventsboodschap voor de parochies, dit keer nadrukkelijk gericht op de laatste zondag vóór de Advent, Christus Koning.

Al refereerde hij in zijn brief niet rechtstreeks aan zijn persoonlijke situatie, hij zinspeelde wel op de omgang met lijden en sterven: “Veel mensen in onze omgeving die iets ingrijpends ervaren, zijn geneigd om het geloof in Christus terzijde te schuiven. Kruisbeelden verhuizen van de huiskamer naar de kringloop (…). Geen Christus Koning meer, maar van nu af zelf koning. Dat is sowieso de manier waarop velen in onze tijd naar hun eigen leven kijken: ‘Ik beslis zelf over alles, tot en met het einde van mijn leven toe.’”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.