<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nu in het Nederlands: Paus Franciscus’ exhortatie over Theresia van Lisieux

Emma Koevoets 27 februari 2024
image
Paus Franciscus benadrukt in zijn exhortatie het belang van het volgen van Theresia van Lisieux’ voorbeeld. Foto: CNS - Nancy Wiechec

De apostolische exhortatie C’est la Confiance van paus Franciscus, ter ere van Theresia van Lisieux, is nu in het Nederlands beschikbaar. Het document biedt diepgaande inzichten in het leven en de spiritualiteit van deze geliefde heilige.

Paus Franciscus benadrukt in zijn exhortatie, die op 15 oktober werd gepubliceerd, het belang van het volgen van Theresia voorbeeld, waarin zij haar diepe band met Jezus en Maria tot uitdrukking bracht.

Haar leven was doordrenkt van een diepgaand vertrouwen in Gods genade, een boodschap die de kern vormt van haar spiritualiteit die zij met grote overtuiging uitdroeg.

‘Regen van rozen’

De paus neemt de lezers mee op een reis door het leven van Theresia, waarin zij van een verlangen naar persoonlijke hemelse vreugde evolueert naar een diep verlangen om de liefde van Christus te verspreiden, zelfs tot na haar dood.

Haar uitspraak “Ik wil het rozen (zegeningen) laten regenen op aarde” symboliseert niet alleen haar vertrouwen in Gods voorzienigheid, maar ook haar vastberadenheid om anderen te helpen en te troosten vanuit de hemel.

Paus Franciscus beschouwt Theresia nalatenschap als een schat die ons allen oproept tot een leven van liefde, nederigheid en vertrouwen op God. Geïnteresseerden kunnen de Nederlandse vertaling van C’est la Confiance hier downloaden:

Cest-la-confiance-def

Blijvende inspiratiebron

Theresia van Lisieux, geboren als Thérèse Martin in 1873, groeide op tot een icoon van eenvoud en naastenliefde binnen de Orde van de Karmelietessen. Haar boodschap van de ‘kleine weg’, gebaseerd op vertrouwen en liefde, spreekt tot gelovigen van alle achtergronden en levenspaden.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Haar nalatenschap is een blijvende, populaire inspiratiebron, niet alleen onder gelovigen maar ook in de bredere samenleving. De invloed van Theresia strekt zich zelfs uit tot organisaties zoals UNESCO, die haar erkennen als een van de meest inspirerende figuren voor de moderne mensheid.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.