fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerken houden extra Actie Kerkbalans voor ‘coronakosten’

Sanne Gerrits 3 juni 2021
image
Photo by Christian Dubovan on Unsplash

De Nederlandse katholieke Kerk houdt samen met drie andere kerkgenootschappen een extra fondsenwervingsronde in het kader van Actie Kerkbalans. Het doel is de rode cijfers tegen te gaan die in het afgelopen coronajaar geschreven zijn.

Tijdens de periode van kerkelijke lockdown liep de Kerk veel inkomsten mis, zoals ook Katholiek Nieuwsblad vorig jaar al meldde. Het was een ingewikkelde tijd voor Kerken, zeggen de bisschoppen op rkkerk.nl.

Extra kosten gemaakt

Woordvoerster Anna Kruse zegt: “Het omzien naar elkaar is onder kerkgangers een van de belangrijkste waarden van kerk-zijn. Onze parochies en gemeenten hebben ongekende veerkracht en creativiteit laten zien om die waarde ook op afstand invulling te geven. Op allerlei manieren is contact gezocht met kerkleden om hen pastoraal en waar nodig diaconaal te steunen in de crisistijd.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dat bracht echter wel extra kosten met zich mee, naast de dalende inkomsten. Die werden natuurlijk zonder aarzelen gemaakt, zegt Kruse, maar nu zitten de kerken wel met rode cijfers.

Voor de toekomst

Kruse: “We hopen dat kerkleden royaal gaan bijdragen zodat kerkgemeenschappen hun leden vast kunnen blijven houden, de financiële achterstand inlopen en weer op volle kracht vooruit kunnen.”

Er is voor parochies een communicatiepakket met kant-en-klare materialen beschikbaar.