fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Met pijn in het hart’: hostiebakkerij sluit na 177 jaar de deuren

Sanne Gerrits 2 juni 2021
image
Nu hostiebakkerij Sint Michael gesloten is, zoeken veel parochies een andere leverancier. Foto: CNS Photo - Gregory A. Shemitz, Long Island Catholic

De hostiebakkerij Sint Michael in het Doveninstituut in Sint-Michielsgestel stopt ermee. In het instituut werd in de afgelopen 177 jaar een bijna ontelbaar aantal hosties gebakken. De laatst overgebleven hostiebakkerij van Nederland is die van de zusters clarissen in Megen.

De ontkerkelijking deed Koninklijke Kentalis, zoals het Doveninstituut sinds een aantal jaren heet, hiertoe besluiten. “Met pijn in het hart”, zegt bestuurslid Sandra Beuving. “Meer dan 75 jaar hebben we cliënten hier een mooie plek kunnen geven voor een waardevolle dagbesteding.”

Vanaf 1844 werden er in Sint-Michielsgestel miljoenen hosties gebakken en over de hele wereld verscheept. In de hoogtijdagen waren het er meer dan 180 miljoen per jaar, maar die aantallen werden allang niet meer gehaald. In 2019 werden in Sint Michael nog ongeveer 40 miljoen hosties gebakken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Parochies zoeken andere leverancier’

De laatst overgebleven hostiebakkerij in Nederland staat nu in Megen, in het klooster van de zusters clarissen. Zuster Rebecca, verantwoordelijke voor de hostiebakkerij, bevestigt dat ze al heel veel vragen vanuit Nederlandse parochies heeft gekregen. “De parochies zijn nu op zoek naar een andere leverancier en komen bij ons oriënteren. Het aantal bestellingen is nog niet gestegen, de meeste parochies hebben natuurlijk nog een voorraadje.”

De zusters bakken momenteel voor zo’n 150 Nederlandse parochies en kloostergemeenschappen. “Het is spannend”, zegt zuster Rebecca. “Gaan we groeien? Op zich krimpt de markt voor hosties in Nederland. We merkten al dat het terugliep en hebben inmiddels ook andere kloosterproducten ontwikkeld zoals kruidenthee en vegetarische broodspread. Als de hostiebakkerij nu ook aantrekt, zou dat voor ons positief zijn.”

Rustig doorgaan met bakken

Wel moet er dan even naar de werkverdeling gekeken worden. “Meer zusters zijn altijd welkom!”, lacht zuster Rebecca, maar: “Wij waren altijd al van plan om rustig door te gaan met bakken, hoe dan ook.”

https://www.kn.nl/donaties/