<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Parochie Bergen op Zoom maakt paasfilm geïnspireerd door de ‘verloren zoon’

Luuk van den Einden 1 maart 2024
image
'Welkom thuis' is de nieuwe paasfilm van de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom. Het verhaal is geïnspireerd door de parabel van de verloren zoon. Foto: Lievevrouweparochie Bergen op Zoom

Het begint inmiddels een traditie te worden: de paasfilm van de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom. De vierde productie van de parochie draait om je geaccepteerd voelen zoals je bent.

Welkom thuis is de titel van de vierde paasfilm die de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom uitbrengt. Amateurtoneelspelers uit de stad spelen de hoofdrollen, terwijl parochianen uit Bergen op Zoom en uit de Roosendaalse Norbertusparochie als figuranten optreden.

Thijs en Lot

De film draait om de personages Thijs en Lot. Thijs wil muzikant worden, maar houdt ook van feesten en smijt het geld van zijn vader over de balk – tot hij plotseling met tegenslagen te maken krijgt.

Lot wil zich na een bijzondere ervaring met God laten dopen, maar voelt zich niet erg welkom geheten door de parochianen, die weinig van nieuwkomers lijken te moeten hebben.

Verloren zoon

Het script van de film is geschreven door pastoraal werkster Fredi Hagedoorn. Thuis komen en je geaccepteerd voelen zoals je bent zijn de thema’s van deze paasfilm. Zoals het verhaal van Thijs wel laat vermoeden, putte Hagedoorn inspiratie uit de Bijbelse parabel over de verloren zoon.

“Daarin wordt heel mooi beschreven hoe in families mensen zich van hun slechtste, maar ook van hun beste kant kunnen laten zien”, legt ze uit. “Als iemand jou je fouten kan vergeven, werkt dat enorm bevrijdend. Die vergeving kunnen we ook leren van God en zijn Zoon Jezus, zodat we het zelf misschien aandurven om in een conflict of ruzie een eerste stap te zetten naar de ander.”

Nieuwe traditie

Daarnaast verwerkte Hagedoorn verschillende ontmoetingen met mensen die op latere leeftijd katholiek willen worden in het script. “Zij vertelden allemaal over een onrustig zoeken, tot zij zich thuis voelden bij God. Zelf heb ik een thuis gevonden in de Kerk. Dat wens ik hen ook toe.”

image
De opnames vonden in het weekend van 23 februari plaats. Foto: Lievevrouweparochie Bergen op Zoom

Het idee om paasfilms te maken, stamt uit de coronaperiode, toen reguliere paasactiviteiten in de parochie niet mogelijk waren. Met de vierde productie in de reeks mag daarom met recht van een nieuwe traditie gesproken worden.

Première

De opnames van Welkom thuis hebben op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari plaatsgevonden. De parochie kreeg daarbij hulp van de lokale zender ZuidWest TV.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Op 13 maart zal de paasfilm officieel in première gaan. Daarna zal Welkom thuis te zien zijn op de website van de Lievevrouweparochie. ZuidWest TV zendt de film op Eerste Paasdag op televisie uit.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.