<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Valkenburgse kerk heeft twee jaar na de watersnood eindelijk haar beelden terug

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 november 2023
image
Beelden van de patroonheiligen van de Heilige Nicolaas en Barbarakerk in Valkenburg werden vorige week woensdag na ruim twee jaar van restauratie weer in het kerkgebouw geplaatst. Foto: Felix Lebouille

De Heilige Nicolaas en Barbarakerk in Valkenburg leed zware schade bij de overstromingen in juli 2021. Beetje bij beetje wordt sindsdien de schade hersteld. Vorige week werden de twee manshoge beelden van de patroonheiligen volledig gerestaureerd de kerk binnengebracht.

Veel ruchtbaarheid is er niet aangegeven, vertelt koster Felix Lebouille (39). “We waren zo blij dat de beelden eindelijk gerestaureerd waren dat we ze in stilte hebben teruggezet.” Geluidloos was het natuurlijk niet, ze werden “gewoon op een palletwagen naar binnen gereden”. Een speciale viering moet echter nog georganiseerd worden.

Beeld kukelde in het water

Half juli 2021 was de stemming in de kerk een stuk minder feestelijk. Het water afkomstig van de rivier de Geul steeg razendsnel en zette de kerk tot zo’n 1.30 meter onder water. Harry Lebouille – vader van Felix en destijds koster – hield samen met zijn zoon de hele nacht de wacht in de kerk, terwijl ze op het hoogste punt van het altaar zaten. Pastoor Herman Jansen (88) was de laatste die – zij het onder lichte dwang – het gebied verliet.

image
De overstromingen in juli 2021 veroorzaakten een enorme ravage in de Heilige Nicolaas en Barbarakerk in Valkenburg. Het beeld van de heilige Nicolaas viel in het water. Na ruim twee jaar van restauratie is het beeld samen met het beeld van de heilige Barbara weer terug. Foto: Felix Lebouille

Het water veroorzaakte enorm veel schade. De marmeren tegels kwamen omhoog, het houten meubilair dreef door de kerk en een beeld van de heilige Nicolaas kukelde in het water.

Drie vingers

De koster vertelt dat inmiddels “alle kerkschatten” gerestaureerd zijn. Nu dus ook de houten beelden van de heilige Nicolaas en de heilige Barbara.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dat de restauratie van deze beelden zo lang duurde, komt doordat er schimmel in het hout van het beeld van de heilige Nicolaas weggehaald moest worden. Ook waren drie vingers van de heilige afgebroken. “Die konden we nergens meer terugvinden en moesten opnieuw gemaakt worden.”

De restauratie werd uitgevoerd door SARL (Stichting restauratie Atelier Limburg). Arnold Tryten – een internationaal hoog aangeschreven restaurateur – werkte samen met de Litouwse Ausrine Dambrauskait twee jaar aan de restauratie. Het beeld moest drogen, stukken moesten worden opgevuld en fragmenten teruggezet. Ook moesten delen opnieuw beschilderd worden.

Nog jaren

De pastoor was geëmotioneerd dat de beelden weer terug zijn, vertelt Felix Lebouille. Toch is dit nog lang niet het einde van alle herstel. De marmeren vloertegels zitten nog allemaal los en het blad van het hoofdaltaar is nog altijd vochtig, evenals de muren.

image
Koster Felix Lebouille hier in de functie van suisse, oftewel ordebewaker en ceremoniemeester van de parochiekerk.

“De mergelmuren hebben het water als een spons opgezogen. Monumentenzorg komt regelmatig het vochtgehalte meten. Waarschijnlijk gaat het nog jaren duren voordat het gebouw is hersteld.”

Ook dan is het probleem nog niet opgelost. De koster is ervan overtuigd dat er in de toekomst vaker overstromingen komen. De parochie heeft daarom ook een architectenbureau in de arm genomen om “de noden voor het kerkgebouw” in beeld te brengen. Het bureau geeft ook advies over de plek van de beelden en bijvoorbeeld het koor, iets wat neerkomt op “een kleine herinrichting” van de kerk. Veel meer kan de parochie niet doen. Het kerkgebouw ligt nu eenmaal langs de rivier de Geul.

image
Het beeld van de heilige Barbara staat ook weer in de Valkenburgse kerk. Foto: Felix Lebouille

De gemeente Valkenburg is ondertussen drukdoende om in geval van grote waterstromen het water zo snel mogelijk weg te laten lopen. Zo worden er gaten in de kademuren gemaakt, komen er meer groenstroken en andere bestrating die het water sneller laten wegstromen. Ook maakt de overheid opvangbassins. De trottoirs zijn al met vijftien centimeter verhoogd en de riolering is al vervangen, met grotere putdeksels.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.