<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Franse kardinaal erkent misbruik: ‘Ik gedroeg mij verwerpelijk’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 november 2022
image
Kardinaal Jean-Pierre Ricard erkende maandag dat hij zich 35 jaar geleden schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van een veertienjarig meisje. Hij wilde "niet langer meer over de situatie zwijgen" en legt zijn functies neer. Foto uit 2013. Foto: CNS - Max Rossi, Reuters

De Franse kardinaal Jean-Pierre Ricard maakte maandag bekend dat hij 35 jaar geleden een veertienjarig meisje heeft misbruikt. Hij legt daarom zijn taken in de Kerk neer en stelt zich beschikbaar voor onderzoek door zowel de Kerk als de Franse justitie.

Zijn bekendmaking komt nadat vorig jaar uit onafhankelijk onderzoek bleek dat Franse geestelijken de afgelopen zeventig jaar naar schatting zo’n 216.000 kinderen zouden hebben misbruikt.

Naar aanleiding van dat rapport loopt er momenteel een onderzoek naar elf bisschoppen en voormalig bisschoppen, waaronder Ricard, zo meldt de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Éric de Moulins-Beaufort. Hij las de schriftelijke verklaring van Ricard op een persconferentie voor.

Niet langer zwijgen

“Ik gedroeg mij op een verwerpelijke manier met een meisje van veertien”, schrijft de bisschop in zijn verklaring. “Mijn gedrag heeft ernstige en blijvende gevolgen voor deze persoon gehad.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Inmiddels heeft Ricard met het slachtoffer gesproken over het misbruik en wil hij “niet langer meer zwijgen over de situatie”.

“Ik hernieuw hier mijn verzoek om vergeving en vraag ook haar hele familie om vergiffenis”, aldus de bisschop.

Bisschop van Bordeaux

De 78-jarige Ricard was van 2001 tot 2019 bisschop van Bordeaux, meldt Reuters. Na zijn pensioen was hij nog werkzaam in zijn thuisbisdom Dignes-les-Bains, in het zuiden van Frankrijk. In de jaren tachtig was hij priester in het aartsbisdom Marseille.

De huidige aartsbisschop van Bordeaux, Jean-Paul James, zegt in een reactie zijn “diepste medeleven met het slachtoffer” te betuigen. Ook deelt hij “de pijn van al diegenen, vooral in het bisdom Bordeaux, die gekwetst zijn door deze onthullingen.”

Reactie en maatregelen

Naast misbruik door geestelijken zijn er volgens het onafhankelijk misbruikrapport naar schatting ruim 100.000 kinderen door lekengelovigen misbruikt. Het rapport beschrijft een “systematische” doofpotaffaire door kerkelijke functionarissen en dringt er bij de Franse katholieke Kerk op aan de rechtsstaat in Frankrijk te respecteren.

Veel slachtoffers vinden echter dat de Franse Kerk te lang wacht met haar reactie en maatregelen. Zij drongen er volgens CNA bij president Macron op aan dit bij zijn bezoek aan de paus op 24 oktober aan te kaarten.

https://www.kn.nl/donaties/

De Franse bisschoppen komen momenteel in Lourdes bijeen voor hun plenaire vergadering, waar ze zich onder andere bezinnen over veranderingen in canonieke procedures, het nemen van maatregelen en meer transparantie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.