fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

McCarrick niet bekwaam om terecht te staan

KN Redactie 30 juni 2023
image
McCarrick tijdens een eerdere rechtszitting in september 2021. Foto: OSV News - David L Ryan, Reuters

De voormalige kardinaal Theodore McCarrick is niet bekwaam om terecht te staan in Massachusetts vanwege seksueel misbruik van een tiener bijna vijftig jaar geleden. Dat stelt een medisch specialist die de 92-jarige namens de aanklager heeft onderzocht.

In februari kwam een deskundige van de verdediging al tot dezelfde conclusie. Nu ook de officier van justitie McCarricks onbekwaamheid heeft bevestigd, kan dat leiden tot het seponeren van de aanklachten in deze zaak. McCarrick wordt beschuldigd van aanranding en mishandeling van een persoon ouder dan 14 jaar.

Dementie

Het rapport van de aanklager zelf wordt niet openbaar gemaakt, maar algemeen wordt aangenomen dat McCarrick aan dementie lijdt. Dat maakt het ook onwaarschijnlijk dat hij na een medische behandelingen alsnog terecht zou kunnen staan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tijdens een hoorzitting op 30 augustus zal de rechter de rapporten van zowel de aanklager als de verdediging in overweging nemen. Als McCarrick alsnog berecht en schuldig bevonden wordt, kan hij tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen. McCarrick pleitte niet schuldig in september 2021.

Juridisch gevaar niet geweken

Ook als deze zaak in Massachusetts geseponeerd wordt, is het juridische gevaar nog niet geweken voor de man die ooit werd beschouwd als een van de machtigste geestelijken in de Amerikaanse Kerk. Er hangt hem nog een soortgelijke aanklacht in Wisconsin boven het hoofd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bovendien hebben de advocaten van het slachtoffer in de Massachusetts-zaak al laten weten een civiele procedure te zullen starten als McCarrick door de strafrechter onbekwaam wordt verklaard.