<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Tweede misbruikzaak tegen ex-kardinaal McCarrick gestaakt wegens mentale toestand

Luuk van den Einden 11 januari 2024
image
Theodore McCarrick in 2021 bij een andere misbruikzaak. Ook die zaak werd wegens zijn mentale toestand geschrapt. Foto: CNS - Brian Snyder, Reuters

Voor de tweede keer heeft een rechter misbruikaanklachten tegen voormalig kardinaal Theodore McCarrick laten vallen omdat de 93-jarige dementiepatiënt niet in staat zou zijn om terecht te staan. Daarmee vervallen de laatste aanklachten tegen McCarrick.

De rechtbank in de Amerikaanse staat Wisconsin heeft gisteren besloten dat de 93-jarige McCarrick niet terecht kan staan vanwege zijn geestelijke toestand. Dat meldt OSV News. De rechter heeft dat besluit genomen op basis van een medisch rapport.

De inhoud daarvan is niet gepubliceerd, maar het is al sinds februari 2023 bekend dat McCarrick aan dementie lijdt.

‘Herhaaldelijk misbruik’

McCarrick moest in Wisconsin terechtstaan omdat hij in 1977 een persoon zou hebben misbruikt in de stad Geneva Lake. McCarrick zou de geslachtsdelen van het slachtoffer hebben aangeraakt. Of het hierbij gaat om een destijds minderjarig slachtoffer is niet bekend; wel heeft het misbruik volgens de aanklacht “in de loop der tijd herhaaldelijk plaatsgevonden”.

Nu de zaak in Wisconsin geschrapt is, lopen er geen misbruikzaken meer tegen McCarrick. In augustus 2023 besloot een rechter in de staat Massachusetts ook al dat de ex-kardinaal geestelijk niet in staat was om berecht te worden. In die zaak ging het om misbruik van een minderjarige.

“[McCarrick] heeft enig besef van de zaak die tegen hem gevoerd wordt, maar door zijn geestelijke gebreken is hij niet in staat om goed te kunnen overleggen of te assisteren bij zijn eigen verdediging”, schreven zijn advocaten in februari 2023 met betrekking tot die rechtszaak.

Machtige geestelijke

McCarrick was ooit een van de machtigste geestelijken binnen de Kerk; hij was vermaard om zijn talent voor fondsenwerving. Vanaf 2018 werd hij meerdere malen beschuldigd van seksueel misbruik van zowel volwassen als minderjarige slachtoffers gedurende tientallen jaren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Nadat de Congregatie (tegenwoordig het Dicasterie) voor de Geloofsleer McCarrick in 2019 schuldig bevond aan misbruik, werd hij door paus Franciscus uit het priesterambt gezet.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.