<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Rechter laat misbruikaanklachten tegen voormalig kardinaal McCarrick vallen

Damien Fisher - OSV News 31 augustus 2023
image
Voormalig kardinaal Theodore McCarrick bij de rechtbank van Dedham in 2021. Vanwege zijn dementie heeft de rechter besloten de misbruikzaak tegen McCarrick te laten vallen. Foto: OSV News - Brian Snyder, Reuters

Voormalig kardinaal Theodore McCarrick is vanwege dementie niet in staat om berecht te worden, heeft de rechtbank besloten. Daarmee worden de aanklachten van seksueel misbruik van een minderjarige die tegen hem liepen geseponeerd.

De rechtbank van Dedham in Massachusetts heeft daartoe besloten naar aanleiding van een medisch rapport, waarin vastgesteld is dat de 93-jarige McCarrick aan dementie lijdt en daardoor “niet in staat is” om voor de rechter te verschijnen, aldus de rechtbank. Alle aanklachten die tegen hem liepen zijn geseponeerd.

Dementie

De precieze inhoud van het rapport is niet bekendgemaakt. In februari liet McCarricks verdediging voor het eerst weten dat de voormalige kardinaal aan “toenemende dementie” leed.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“[McCarrick] heeft enig besef van de zaak die tegen hem gevoerd wordt, maar door zijn geestelijke gebreken is hij niet in staat om goed te kunnen overleggen of te assisteren bij zijn eigen verdediging”, schreven zijn advocaten destijds.

‘Personificatie van het kwaad’

Mitchell Garabedian, de advocaat van het vermeende slachtoffer van McCarrick, vindt dat de uitspraak van de rechter niets verandert aan wat McCarrick zijn slachtoffers heeft aangedaan.

“Ondanks de uitspraak van de strafrechter hebben veel slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken het gevoel dat voormalig kardinaal Theodore McCarrick de permanente personificatie van het kwaad binnen de katholieke Kerk is en altijd zal blijven”, aldus Garabedian.

McCarrick werd beschuldigd van drie aanklachten van onzedelijkheden en aanranding van een persoon ouder dan veertien jaar. Op elke aanklacht staat een potentiële gevangenisstraf van vijf jaar.

Uit het priesterschap gezet

Theodore McCarrick, die vroeger gold als een van de belangrijkste prelaten van de Kerk, werd in 2018 beschuldigd van seksueel misbruik dat gedurende tientallen jaren zou hebben plaatsgevonden. Naast minderjarigen zou hij het daarbij ook gemunt hebben op seminaristen.

Hij werd in 2019 schuldig bevonden aan misbruik door de Congregatie (nu het Dicasterie) voor de Geloofsleer en door paus Franciscus uit het priesterschap gezet.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

McCarrick wordt ook vervolgd voor seksueel misbruik dat in 1977 in de staat Wisconsin zou hebben plaatsgevonden, hoewel het nu waarschijnlijk is dat die zaak ook geseponeerd zal worden. De officier van justitie die met die zaak belast is, was voor OSV News niet bereikbaar voor commentaar.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.