<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ngo’s: ‘mensenlevens in gevaar’ door in beslag nemen reddingsschepen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 29 augustus 2023
image
De Italiaanse autoriteiten hebben recentelijk al acht reddingsschepen in hun havens in beslag genomen. Zo'n 55 ngo's roepen in een gezamenlijke verklaring de EU op om hier een einde aan te maken. Foto: CNS - Antonio Parrinello, Reuters

Een groep van ongeveer 55 ngo’s heeft maandag een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin geëist wordt dat de Italiaanse kustwacht stopt met het vasthouden van drie civiele reddingsschepen. Door de belemmering van humanitaire hulp op de Middellandse Zee komen “mensenlevens in gevaar”.

De Italiaanse autoriteiten namen vorige week woensdag in de haven het Siciliaanse Messina een reddingsschip van een Duits ngo in beslag. Het was het derde schip die week dat onder de strenge nieuwe migratieregels van de regering van Giorgia Meloni werd vastgehouden, zo melden verschillende internationale media.

Aanzuigend effect

Volgens de Italiaanse regering zouden de reddingsschepen een aanzuigend effect hebben op migranten die hun heil in Europa willen zoeken – een bewering die overigens door recent onderzoek wordt tegengesproken. Om de alsmaar toenemende stroom vluchtelingen te stoppen, voerde de Italiaanse regering in februari van dit jaar een nieuwe migratiewet in.

De nieuwe wet verplicht reddingsschepen om direct na de reddingsoperatie naar een haven varen. Hierdoor kunnen ze niet meer direct terug de zee op voor de volgende operatie. Ook krijgen de schepen havens toegewezen die soms wel honderden kilometers verderop ligt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wanneer reddingsschepen de eisen niet naleven, volgen er sancties en zware boetes. Inmiddels zijn er al acht reddingsschepen vastgehouden.

Nog dodelijker

De laatste maanden worden de schepen ook regelmatig verplicht om een plaats in Tunesië aan te vragen voor de mensen die ze hebben gered. Volgens de ngo’s is dat tegen de internationale regelgeving in: “Het aan land brengen van geredde mensen aan de kust van Tunesië zou een schending van het internationale recht zijn.”

In hun verklaring doen de ngo’s een dringend beroep op de EU en haar lidstaten: “Als de belemmering van humanitaire hulp aanhoudt, zullen tegen het einde van het jaar veel minder of zelfs geen civiele reddingsschepen overblijven. De gevolgen zullen nog dodelijker zijn, omdat de beperking van reddingsoperaties mensen niet zal weerhouden van hun pogingen om over te steken.”

Internationale verantwoordelijkheid

In een reactie aan persbureau KNA zegt Mariella Hettich van de hulporganisatie Seebrücke dat het een Europees probleem is: “Niet alleen Italië is verantwoordelijk voor het laten sterven van mensen en voor de repressie: Europese staten, waaronder Duitsland, vergoelijken het.”

https://www.kn.nl/donaties/

Ook paus Franciscus en vele katholieke leiders hebben zich geregeld uitgesproken over de trieste situatie van vluchtelingen in het Middellandse Zeegebied. Ze riepen de internationale gemeenschap keer op keer op om structurele maatregelen te nemen.

Daarnaast dringt de paus er regelmatig op aan om vluchtelingen met open armen te verwelkomen. “Migranten uitsluiten is crimineel”, zei de paus in oktober 2022.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.