fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Niet bewezen’: Poolse bisschop vrijgesproken in misbruikzaak

KN Redactie 29 juli 2021
image
De Poolse bisschop Jan Szkodoń in 2018. Foto: Wikimedia

Het Vaticaan heeft geconcludeerd dat beschuldigingen van seksueel misbruik tegen een Poolse bisschop “niet bewezen” zijn.

In een verklaring van 23 juli onthulde de apostolische nuntiatuur (Vaticaanse ambassadeur) in de Poolse hoofdstad Warschau dat er een administratieve strafrechtelijke procedure had plaatsgevonden tegen bisschop Jan Szkodoń (74). Hij was beschuldigd van seksueel misbruik van een minderjarige.

Onvoorzichtig handelen

“Na een grondige analyse van het verzamelde bewijsmateriaal en na het horen van de opgeroepen getuigen, was de schuld van bisschop Jan Szkodoń niet bewezen”, aldus de verklaring.

“Tijdens de procedure werd echter wel vastgesteld dat bisschop Jan Szkodoń onvoorzichtig handelde jegens de minderjarige. Hij ontving haar in zijn privé-appartement zonder de aanwezigheid van haar ouders.”

De bisschop zou de ouders al jaren kennen.

Gesloten retraite

De 74-jarige hulpbisschop van Krakau kreeg de opdracht om een gesloten retraite van drie maanden te ondernemen, “gewijd aan bezinning en gebed”. Hier heeft hij volgens de nuntiatuur al aan voldaan, aangezien hij sinds de beschuldigingen in februari 2020 naar buiten kwamen al in afzondering leefde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Voltooiing

De apostolische nuntiatuur in Warschau zei vrijdag dat de dossiers van het administratieve strafproces waarbij Szkodoń betrokken was, zijn overgedragen aan het Vaticaan.

“In het canonieke forum moet de zaak als afgesloten worden beschouwd en het strafbesluit als rechtsgeldig. De betrokken personen zijn naar behoren op de hoogte gebracht van de voltooiing van het canonieke proces”, aldus de verklaring.

Een reeks bisschoppen

Sinds november 2020 heeft het Vaticaan na onderzoek een reeks voornamelijk gepensioneerde Poolse bisschoppen sancties opgelegd.

Eerder deze maand vroeg aartsbisschop Wiktor Skworc van Katowice om een coadjutor naar aanleiding van een Vaticaans onderzoek naar de manier waarop hij misbruikzaken afhandelde.

In juni nam bisschop Zbigniew Kiernikowski enkele dagen voor zijn 75e verjaardag ontslag als bisschop van Legnica. Hij deed dat na een onderzoek dat werd uitgevoerd volgens de bepalingen van het motu proprio Vos estis lux mundi van paus Franciscus uit 2019.

Diezelfde maand ondernam het Vaticaan actie tegen de gepensioneerde bisschop Stefan Regmunt en bisschop Stanisław Napierała.

Geen bewijs nalatigheid

Ondertussen werd kardinaal Stanisław Dziwisz, de voormalige privésecretaris van paus Johannes Paulus II, geconfronteerd met een Vaticaans onderzoek naar beweringen dat hij misbruikzaken verkeerd heeft behandeld tijdens zijn periode als aartsbisschop van Krakau (2005-2016).

Italiaanse en Poolse media meldden op 23 juli dat het onderzoek geen bewijs van nalatigheid had gevonden, maar de conclusies van het onderzoek zijn niet openbaar gemaakt.

Priesters en religieuzen

De Kerk in Polen maakte vorige maand bekend dat ze de afgelopen twee en een half jaar 368 beschuldigingen van misbruik door geestelijken had ontvangen. De claims hebben betrekking op misbruik dat gepleegd zou zijn door 292 priesters en religieuzen tussen 1958 en 2020.

Bron: Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/