fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuwe bisschop Groningen betreurt spotjes Kerk in Actie: ‘Verscheuren afbeelding Jezus is niet juist’

KN Redactie 26 april 2017
image
Ron van den Hout - hier tijdens de bekendmaking van zijn benoeming tot bisschop - vindt de spotjes waarin een Jezusafbeelding wordt verscheurd "niet juist". (Foto: KN - Jan Peeters)

De komende bisschop van Groningen-Leeuwarden, Ron van den Hout, betreurt de recente tv-spotjes van Kerk in Actie. Het verscheuren van een Jezusafbeelding is “niet juist”.

Dat schrijft Van den Hout in een blog op katholiekbommelerwaard.nl, de website van de Sint-Franciscusparochie waar hij momenteel nog waarnemend pastoor is.

‘Geloven in delen’

In de omstreden, in de Goede Week uitgezonden spotjes is te zien hoe een portret van Christus wordt verscheurd. De aan de Protestantse Kerk in Nederland gelieerde hulporganisatie legde in een vervolgspotje op Witte Donderdag uit dat Jezus zichzelf brak en gaf voor de hele wereld.

Onder het motto ‘Geloven in delen’ dwarrelden de stukjes van de afbeelding in dat spotje neer in delen van de wereld waar Kerk in Actie hulp biedt. Het moet symboliseren dat ook de mensen zichzelf moeten geven om het Evangelie te verspreiden en armoede te bestrijden.

Uitleg

“Jezus die zichzelf deelt, past bij Goede Vrijdag”, omschrijft Van den Hout de uitleg. “Hij heeft zichzelf helemaal gegeven en nodigt ons ertoe uit het zelfde te doen. Deze uitleg snap ik van de ene kant wel, maar ik betreur toch de actie.”

Het is, zegt hij, niet a priori verkeerd om iets confronterends in beeld te brengen. “Jezus heeft zijn toehoorders ook regelmatig geschoffeerd.”

‘Ontkenning enige devotie voor Christus’

Toch vindt Van den Hout “het verscheuren van een afbeelding van Jezus niet juist. De actie is te rationeel, te beredeneerd, en is een feitelijke ontkenning van enige devotie voor Christus”.

Wie zou willen verbeelden dat zijn moeder alles voor haar gezin deed en voor iedereen klaarstond, doet dat ook niet door een foto van haar te verscheuren, stelt Van den Hout. “Niemand zou dat in zijn of haar hoofd halen. Dit geldt ook voor Jezus.”

‘Verscheuren draagt niet bij aan devotie’

Het klopt, schrijft de bisschop-elect, dat tijdens de Mis het Lichaam van Christus onder de gedaante van brood wordt gebroken. Maar “brood is bedoeld om samen te delen en te eten, een afbeelding niet”.

Die is bedoeld “om je een voorstelling te maken van de persoon die staat afgebeeld. In het geval van Jezus kan een afbeelding onze devotie voor Hem voeden. Daarvoor is deze bedoeld. Het verscheuren ervan draagt daar niet aan bij”.

Benoeming tot bisschop

Ron van den Hout werd op 1 april door paus Franciscus benoemd tot bisschop van Groningen-Leeuwarden. De vicaris-generaal van het bisdom Den Bosch volgt daar mgr. Gerard de Korte op, die in 2016 de omgekeerde weg bewandelde. Op 3 juni ontvangt Van den Hout de bisschopswijding en neemt hij zijn zetel in bezit.

Mensen die Van den Hout in de loop der jaren van nabij hebben leren kennen als mens, herder, docent en bestuurder, prezen hem na zijn benoeming in Katholiek Nieuwsblad als oprecht, gelovig, evenwichtig en warm.