<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Priester lanceert MetaSaint: katholieke Roblox-videogame voor kinderen

Emma Koevoets 26 maart 2024
image
Robert Galea ontwikkelde een katholieke videogame op het populaire platform Roblox. Eigen foto

Op Witte Donderdag wordt op het gameplatform Roblox de katholieke videogame ‘MetaSaint’ gelanceerd voor zowel kinderen als oudere gebruikers.

Het spel is ontwikkeld om de zeventigmiljoen dagelijkse gebruikers van het platform met het Evangelie te bereiken, in het bijzonder de zogenaamde jonge ‘Generatie Alpha’.

Lastig bereikbaar

De maker, pater Rob Galea, heeft gedurende zijn hele priesterschap jongeren begeleid. Als Maltees-Australische artiest heeft hij voor ongeveer 500.000 mensen gezongen tijdens de Wereldjongerendagen van 2011 en heeft hij deelgenomen aan Australia’s Got Talent.

Met zijn non-profitorganisatie ICON Ministry bereikt hij jaarlijks tussen de 1,7 en 2 miljoen mensen via persoonlijke toespraken, video’s en online liturgieën.

In de loop der tijd heeft pater Galea echter opgemerkt dat er een specifieke demografische groep is die hij niet bereikt: de zogenaamde ‘Generatie Alpha’, variërend in leeftijd van nul tot dertien jaar, de kinderen van de Millennials.

‘De covidgeneratie’

Galea merkt op in een interview met Vatican News dat Generatie Alpha niet actief is op sociale media en veel minder geneigd is dan oudere kinderen om persoonlijke evenementen bij te wonen. Hij beschrijft hen als ‘de covidgeneratie’.

image
De kathedraal in MetaSaint. Foto: ICON Ministry

Desalniettemin bevindt de jonge generatie zich op Roblox, een online gameplatform met meer dan zeventigmiljoen dagelijks actieve gebruikers. Dit inspireerde de pater om MetaSaint te introduceren: een nieuwe interactieve beleving gebaseerd op het Roblox-universum.

Engelenvleugels

De software voor MetaSaint is ontwikkeld in samenwerking met gamestudio Dubit en omvat een virtuele kathedraal waar gebruikers kunnen bidden, reflecteren en de Bijbel kunnen lezen. Daarnaast kunnen ze spelletjes spelen, schatten verzamelen en bijbelscènes verkennen.

Na afloop van de ervaring kunnen gebruikers beslissen of ze een MetaSaint willen worden door een virtuele kaars aan te steken om zo engelenvleugels te ontvangen.

Veiligheid voor kinderen

De in Malta geboren pater vertelt over de aanzienlijke inspanningen die zijn geleverd om de veiligheid van kinderen te waarborgen tijdens het gebruik van de game.

image
De tuin van Eden in MetaSaint. Foto: ICON Ministry

Hoewel Roblox zijn eigen kinderveiligheidsmaatregelen heeft, merkt hij op dat het platform bekend staat om potentiële risico’s voor kinderen. Daarom heeft MetaSaint extra maatregelen genomen, waaronder het beperken van bijna alle interactie tussen gebruikers.

‘Bid voor ons’

De game is niet zonder reden gepland voor lancering op aanstaande Witte Donderdag, merkt pater Galea merkt op.

“De realiteit is dat veel van deze zeventigmiljoen jongeren [met Pasen] niet naar de kerk zullen gaan; ze zullen het Evangelie niet horen. Dus dachten we dat dit het beste moment was om de Kerk, het Evangelie, naar hen toe te brengen.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Hij voegt eraan toe: “Ik wil mensen vragen om voor ons te bidden, want wij planten het zaad en God zal de vruchten dragen. Bid voor ons en voor deze jongeren die met dit spel te maken krijgen.”

De website van MetaSaint kan hier bekeken worden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.