fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pauselijk aalmoezenier onder vuur genomen in Oekraïne

Anton de Wit 19 september 2022
image
Kardinaal Krajewski, pauselijk aalmoezenier, tijdens zijn meest recente bezoek aan Oekraïne. Foto: Vatican Media

De Poolse kardinaal Konrad Krajewski, prefect van het Dicasterie voor de dienst van naastenliefde, is tijdens een bezoek aan Oekraïne met zijn reisgezelschap door onbekenden beschoten. Voor zover bekend raakte niemand gewond, ook de kardinaal bleef ongedeerd.

Krajewski is momenteel voor de vierde maal sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne om namens paus Franciscus hulpgoederen en geestelijke te steun te bieden aan de bevolking. Nadat hij vrijdag Odessa had bezocht, reisde hij zaterdag door naar Zaporizja.

Rennen voor hun leven

Samen met een katholieke bisschop, een protestantse bisschop en een Oekraïense militair was hij in die stad aan de frontlinie bezig met het uitladen van voedsel en andere hulpgoederen uit een bestelbusje, toen het gezelschap onder vuur werd genomen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tegen Vatican News vertelde de kardinaal achteraf dat zij moesten rennen voor hun leven, maar dat iedereen van zijn gezelschap ongedeerd bleef. Hij noemde het “een speciale dag” waarvoor “tranen noch woorden zijn”, omdat 17 september tevens de negende verjaardag van zijn bisschopswijding en benoeming tot pauselijk aalmoezenier was.

Reis gaat door

Het gezelschap van de kardinaal heeft de hulpgoederen alsnog kunnen afleveren aan mensen die geen kant meer op kunnen in de frontlinies. Krajewski kondigde aan zijn reis gewoon voort te zetten naar eindbestemming Charkov.