Bij de start van zijn driedaags bezoek aan Slowakije riep paus Franciscus religieuze leiders in het land op tot grotere eenheid. “Hoe kunnen we hopen dat Europa zijn christelijke wortels zal herontdekken als we zelf niet geworteld zijn in volledige gemeenschap?”
Paus Franciscus werd op het vliegveld van Bratislava welkom geheten door een juichende menigte, van wie sommigen gekleed waren in traditionele Slowaakse kleding. Twee kinderen overhandigden hem brood en zout, een traditioneel geschenk dat aan geëerde gasten wordt aangeboden.
De Slowaakse president Zuzana Caputová begroette paus Franciscus, die in het land arriveerde vanuit Boedapest, Hongarije, waar hij religieuze en regeringsleiders ontmoet had en de slotmis van het Internationaal Eucharistisch Congres gevierd had.
Na zijn aankomst in Bratislava ging de paus naar de apostolische nuntiatuur, waar hij leiders van verschillende religieuze gemeenschappen ontmoette en reflecteerde op de gedeelde vrijheid in het land “na jaren van atheïstische vervolging, toen godsdienstvrijheid hardhandig werd onderdrukt”.
Hij waarschuwde hen voor “de verleiding om terug te keren naar slavernij, niet die van een regime, maar een nog ergere: een innerlijke slavernij”.
De paus waarschuwde voor een vals gevoel van maatschappelijke tevredenheid, die neerkomt op het veilig stellen van de eigen privileges. “Laten we ons niet alleen bezighouden met de dingen die onze individuele gemeenschappen ten goede kunnen komen”, zei de paus. “De vrijheid van onze broeders en zusters is ook onze vrijheid, aangezien onze vrijheid niet compleet is zonder die van hen.”
“We kunnen moeilijk van Europa verwachten dat zij zich laat verrijken door het evangelie, als we ons geen zorgen maken over het feit dat we op dit continent nog niet volledig verenigd zijn”
- Paus Franciscus
Puttend uit het voorbeeld van de heilige broers Cyrillus en Methodius, de negende-eeuwse missionarissen die Midden- en Oost-Europa evangeliseerden vóór de scheiding van katholicisme en orthodoxie, zei de paus dat de evangelisatie van Slowakije “begon met broederschap”.
“Hoe kunnen we trouwens hopen dat Europa zijn christelijke wortels zal herontdekken als we zelf niet geworteld zijn in volledige gemeenschap? Hoe kunnen we dromen van een Europa vrij van ideologieën als we niet de moed hebben om de vrijheid van Christus boven de behoeften te stellen van individuele groepen gelovigen?”, zo vroeg de paus.
“We kunnen moeilijk van Europa verwachten dat zij zich laat beïnvloeden en verrijken door het evangelie, als we ons geen zorgen maken over het feit dat we op dit continent nog niet volledig verenigd zijn en niet omzien naar elkaar”, zei hij.
Onder de aanwezigen op de bijeenkomst waren metropoliet Rastislav, hoofd van de orthodoxe Kerk in de Tsjechische en Slowaakse Republiek; de lutherse bisschop Ivan Elko, voorzitter van de oecumenische Raad van Kerken in Slowakije; en Richard Duda, voorzitter van de Centrale Unie van Joodse Religieuze Gemeenschappen.
Daarna had paus Franciscus privé een ontmoeting met leden van de jezuïeten in Slowakije.
Vandaag staat nog een ontmoeting op het programma met vertegenwoordigers van de Slowaakse Joodse gemeenschap, evenals met katholieke leiders en regeringsleiders.
Morgen zal de paus naar Košice en Prešov reizen voor ontmoetingen met de Roma-gemeenschap en jongeren. Vervolgens zal hij een liturgie vieren met Byzantijnse katholieken. Voordat hij op 15 september naar Rome terugkeert, zal hij nog de mis opdragen in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten in Šaštín-Stráže.