<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus Franciscus hoopt reis naar Congo en Zuid-Soedan in februari in te halen

Luuk van den Einden 3 november 2022
image
Paus Franciscus met Congolese gelovigen in het Vaticaan, tijdens de algemene audiëntie van 2 maart. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus gaat zijn eerder geannuleerde reis naar de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan in februari inhalen. Dat liet hij zelf weten in een videoconferentie met Afrikaanse theologiestudenten.

Afgelopen dinsdag ging paus Franciscus via een videoverbinding in gesprek met theologiestudenten uit verschillende Afrikaanse landen. In het gesprek, dat georganiseerd was in het kader van de synode over synodaliteit, beantwoordde de paus niet alleen vragen van jongeren, maar onthulde hij ook zijn nieuwe reisplannen.

Toen een student uit de Democratische Republiek Congo de paus vroeg of er al meer bekend was over zijn reis naar Congo en buurland Zuid-Soedan, antwoordde de paus dat die “voor februari gepland staat”. De paus liet weten dat de kansen dat hij daadwerkelijk kan gaan groot zijn, aangezien het beter gaat met zijn knie en hij minder afhankelijk is van een rolstoel.

Knieproblemen

Die knieproblemen waren de reden dat de pausreis naar de twee landen eerder geannuleerd werd. Eigenlijk zou paus Franciscus begin juli gaan, maar het bezoek werd iets minder dan een maand voor vertrek uitgesteld voor onbepaalde tijd, aangezien de paus op doktersadvies zijn knie rust moest geven. Een nieuwe datum werd toen nog niet gegeven.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Als troost werd in het weekend van de eigenlijke pausreis in het Vaticaan een Mis met de paus gevierd volgens de Zaïrese ritus, een bijzondere katholieke ritus die zijn oorsprong in Congo heeft. Ook bracht kardinaal Pietro Parolin, de Vaticaanse staatssecretaris, een bezoek aan het land.

Het Vaticaan heeft de reisplannen voor februari nog niet bevestigd. Definitieve data zijn dan ook nog niet bekend.

Jaren in de maak

De annulering van de reis in juli was niet de eerste keer dat een pausbezoek aan deze twee landen niet kon doorgaan. Met name het bezoek aan Zuid-Soedan was al jaren in de maak; in 2017 en 2019 werden mogelijke reizen geannuleerd vanwege de gevaarlijke situatie in het door een burgeroorlog geteisterde land. De coronacrisis schopte later eveneens de reisplannen in de war.

Paus Franciscus zou in Zuid-Soedan vergezeld worden door Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury en hoofd van de anglicaanse Kerk. Dat bezoek zou de eerste keer ooit zijn dat de hoofden van twee wereldkerken samen een apostolische reis maken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.