<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus Franciscus plant bezoek aan België in 2024

Luuk van den Einden 13 december 2023
image
Paus Franciscus bij de algemene audiëntie van vanochtend. Gisterenavond bevestigde de paus dat hij in 2024 plannen heeft voor een bezoek aan België. Foto: CNS - Lola Gomez

Paus Franciscus heeft bevestigd dat hij in 2024 België gaat bezoeken. Zijn reis, waarover nog geen concrete afspraken gemaakt zijn, zal plaatsvinden in het kader van het zeshonderdjarige bestaan van de Katholieke Universiteit Leuven.

De paus heeft de reisplannen bevestigd in een interview dat gisterenavond werd uitgezonden door een Mexicaanse televisiezender. Hij zegt daarin dat hij naar België zal reizen, wanneer de journalist die het interview met hem voert hem vraagt of hij plannen heeft om het rustig aan zal doen. De paus weidt verder niet uit over het bezoek.

600 jaar universiteit

Aanleiding voor het bezoek is het zeshonderdjarige bestaan van de Katholieke Universiteit Leuven in het collegejaar 2024-2025. Paus Franciscus is daar officieel voor uitgenodigd door het bestuur van de universiteit en door de Belgische bisschoppenconferentie.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vanochtend heeft de persdienst van de Belgische bisschoppenconferentie laten weten dat de bisschoppen “verheugd zijn” over de komst van de paus.

‘Een of twee dagen’

De persdienst laat verder weten dat er overleg over het bezoek plaatsvindt met de beide universiteiten, de burgerlijke autoriteiten van België en de Vaticaanse diensten. Details zijn nog niet bekend.

Aangezien de viering van het jubileum samenhangt met het collegejaar 2024-2025 valt het te verwachten dat paus Franciscus in de tweede helft van volgend jaar naar België zal komen. Volgens het persbericht zal het “wellicht” om een bezoek “van een of twee dagen” gaan.

Weinig zekerheid

Of de 87-jarige paus uiteindelijk ook echt in staat zal zijn om naar België te komen, is nog met weinig zekerheid te zeggen. Vanwege zijn hoge leeftijd en zijn verslechterende gezondheid worden zijn reisplannen steeds vaker geannuleerd, zoals onlangs nog met zijn geplande bezoek aan de Klimaatconferentie in Dubai gebeurde.

https://www.kn.nl/donaties/

Het is al een hele tijd geleden sinds België een paus mocht verwelkomen. De laatste keer was een kort bezoek van Johannes Paulus II in 1995; toen deed hij Brussel aan vanwege de zaligverklaring van Pater Damiaan. In 1985 bracht deze paus een langer bezoek aan België, waarbij hij een rondreis langs verschillende Vlaamse en Waalse steden maakte.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.